Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň Slnka (2018)

Tlačová správa

Slnko a jeho energia budú hlavnou témou prvých májových dní. V období od 30.4 do 18. 5. 2018 sa po celom Slovensku budú konať zaujímavé podujatia v rámci  kampane nazvanej Európske solárne dni 2018. Krajská hvezdáreň v Žiline sa do tejto kampane zapojí už tradičným podujatím s názvom „Deň Slnka“. Tento deň nám pripomenie význam a dôležitosť Slnka pre život na Zemi a spopularizuje ekológiu a ochranu životného prostredia. V rámci možností tiež predstaví odborné činnosti a pozorovania v oblasti slnečnej fyziky, vykonávané Krajskou hvezdárňou v Žiline.
 
 Tohtoročný Deň Slnka sa uskutoční 3. mája 2018 na Námestí Andreja Hlinku v Žiline v čase od 9. do 12. hodiny. Návštevníkom predvedieme zaujímavé aktivity; pozorovania Slnka prenosnými astronomickými ďalekohľadmi, prezentáciu využitia slnečnej energie a pre tých, ktorí sa o Slnku, jeho vnútornej stavbe a vzniku energie v ňom chcú dozvedieť viac, je pripravená vzdelávacia výstava s názvom Slnko - Naša hviezda.
 
Pevne veríme, že nás Slnko nesklame a napriek blížiacemu sa minimu v 11-ročnom cykle jeho aktivity nám ukáže nielen svoju žiarivú tvár, ale aj typické úkazy vo svojej atmosfére. V prípade nepriaznivého počasia (dážď) sa podujatie neuskutoční.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline