Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Odborná činnosť IV/2018

Premenné hviezdy

Hlavným obsahom odbornej činnosti v oblasti pozorovania premenných hviezd v apríli 2018 bolo pozorovanie premenných hviezd v  programoch  SPHE -  B.R.N.O.,  MEDÚZA,   HERO.
 
  Apríl 2018
  50 pozorovaní premenných hviezd celkovo.
  25 meraní publikovaných v databáze B.R.N.O.
  16 meraní z Kysuckej hvezdárne v publikovaných  databáze AAVSO bolo použitých ostatnými pozorovateľmi na svete
 
 
Jarní seminář o zpracování dat proměnných hvězd a exoplanet 2018
Seminár sa konal v dňoch 20. 4. ‒ 22. 4. 2018 v priestoroch Astronomického ústavu AV ČR v.v.i. v Ondřejove, kde bol prezentovaný poster, spolu s prednáškou o odbornej činnosti a prístrojovom vybavení (ovládanie montáže a pointáciu prostredníctvom protokolov EQMOD – ASCOM).
 

 

 

Medziplanétárna hmota

Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste pracujú dve automatické CCD kamery na záznam meteorov - kamera AMOS v rámci slovenskej profesionálnej siete SVMN (Slovak Video Meteor Network) a kamera NFC (Narrow Field Camera) v rámci stredoeurópskej siete pozorovania aktivity meteorov (Central European MEteor NeTwork).
 
Kamerou AMOS bolo v apríli počas 22 nocí získaných 417 záznamov meteorov, z toho v noci z 22. na 23. apríla počas maxima činnosti meteorického roja Lyridy 22 meteorov. Kamerou NFC bolo počas 22 aprílových nocí získaných 183 záznamov meteorov. Z týchto záznamov je možné napr. vypočítať dráhy telies v slnečnej sústave.
 
 
Jasná Lyrida z 23.4.2018 z kamery AMOS na Kysuckej hvezdárni
 

Aktivita Slnka

Aktivita Slnka je v súčasnom období typická pre blížiace sa minimum činnosti. Na Krajskej hvezdárni v Žiline vizuálne pozorujeme slnečnú aktivitu vo fotosfére. Na Pozorovateľni ma Malom diele v Žiline bolo v apríli 2018 uskutočnených 24 vizuálnych pozorovaní so zakresľovaním, na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste bolo 19 pozorovaní. Tieto slúžia o.i. na určenie predbežného relatívneho čísla slnečných škvŕn v rámci programu SIDC ako základnej charakteristiky slnečnej aktivity. Aktivita Slnka je v súčasnom období typická pre blížiace sa minimum činnosti.
 
Pre zaujímavosť 22. apríla 2018 sa podarilo zachytiť prelet Medzinárodnej vesmírnej stanice popred disk Slnka. Fotografie, videá a krátky popis k preletu nájdete v samostatnom článku: Prelet ISS popred slnečný disk (2018)
.
 Krajská hvezdáreň v Žiline