Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Fotky týchto dní (2018)
Počasie týchto dní prináša so sebou množstvo prekvapení. Sú dni, keď sa vystriedajú v priebehu 24 hodín všetky druhy počasia. Ráno nás  väčšinou víta jasná obloha, v priebehu dňa v dusnej atmosfére narastá oblačnosť. Vyvrcholí to poriadnou búrkou a lejakom, prípadne krupobitím, aby sa v noci znovu vyjasnilo. Pomocou fotografií vám ukážeme taký typický priebeh dvoch dní v uplynulom týždni.
 
V stredu 30.5.2018 okolo poludnia sa začala tvoriť vysoká oblačnosť. Ak ste náhodou otočili hlavu k zenitu, mohli ste vidieť pekné slnečné halo. O tomto atmosférickom úkaze sme na našich stránkach už veľakrát písali - Nie je halo ako halo (2017).
 
 
Vo štvrtok sa procesy na oblohe opakovali, až na to, že tvorba oblakov vyvrcholila prudkou búrkou. Búrka a lejak zasiahla najmä oblasti za Kysuckou bránou smerom na Kysucké Nové Mesto. V Žiline a okolí lialo, ale podľa fotografií a videa zistíte, že najväčšia leja sa udiala smerom na Budatín a Rudinku. V Kysuckom Novom Meste v tom istom čase padlo z búrky asi „7“ kvapiek.
 
  Autor: Mgr. K. Klučková
 
Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste sme mali na večer pripravené pozorovanie objektov večernej oblohy pre skupinu žiakov z Lietavy. Deti prišli ešte za zamračenej oblohy. V priebehu podujatia sa obloha začala čistiť a my sme im mohli ukázať aspoň planéty Venušu a Jupiter, na záver Mesiac.
 
Zhruba okolo polnoci bol predpovedaný prelet Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) popred disk Mesiaca. Tento výnimočný úkaz sme sa chystali zaznamenať, povzbudení tranzitom ISS popred Slnko 22.4.2018 - Prelet ISS popred slnečný disk (2018)
 
ISS sa objavila na západnom obzore zhruba o 23:14, pomaly sa presúvala na juh a východ. Okolo 23:18 vstúpila do tieňa našej Zeme a prestala byť viditeľná. Tranzit popred Mesiac bol vypočítaný na 23:21:05 LSEČ. Asi dve minúty pred predpovedaným preletom som spustil záznam  na dvoch fotoaparátoch, umiestnených na dvoch ďalekohľadoch.
Prvý záznam bol robený cez refraktor Konus 120/1000 mm fotoaparátom Canon 6Da. Spracovaný záznam tranzitu si môžete pozrieť tu:
 
Prelet ISS popred mesačný disk 31.5.2018. Autor: RNDr. J. Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline
 
Nezbadali ste letieť ISS? Skúste ešte raz. Malinká tmavá bodka poletí sprava z Mora Kríz cez stred disku až do Mora Vlahy. Ak ste ani teraz ISS nezbadali, skúste si ju nájsť na tomto videu. Záznam bol robený cez ďalekohľad refraktor Zeiss 200/3000 mm fotoaparátom Canon 5D Mark III. (Pozor video síce len 10 sekúnd, ale veľkosť 100MB!)
 
Prelet ISS popred mesačný disk 31.5.2018. Autor: RNDr. J. Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline
 
Celý prelet trval 4,27 sek., ISS bola od nás vzdialená 1636 km, jej zdanlivá veľkosť bola iba 16,89". No a čierna bola preto, lebo nebola osvetlená Slnkom. Červenkastá farba Mesiaca je spôsobená tým, že Mesiac bol relatívne nízko nad obzorom  a v jemných oblakoch.
 
No a na záver noci nastala konjunkcia Mesiaca a planéty Saturn. Boli zhotovené fotoaparátom Canon 5D Mark III. Prvá za ďalekohľadom Konus 120/1000 mm, druhá s vyšším rozlíšením za ďalekohľadom Zeiss 200/3000 mm ako mozaika 6 polí. 
 
 
RNDr. Ján Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline