Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Veľká opozícia Marsu (2018)
Možno ste si počas posledných týždňov všimli uprostred noci jasnú červenú hviezdu nad južným obzorom. Nie je to hviezda. Je to planéta Mars, ktorá sa po 15 rokoch opäť nachádza najbližšie k Zemi.
 
Ale neľakajte sa. Mars sa postupne blíži k svojej opozícii so Slnkom. Pri takejto konštelácii sa pri pohľade zo Zeme planéta nachádza na opačnej strane oblohy ako Slnko, delí ich 180°, je pozorovateľná po celú noc a práve v tomto čase sa planéta dostáva k Zemi najbližšie. V prípade Marsu nastáva opozícia každých 780 dní, ale kvôli eliptickým obežným dráham sú vzájomné vzdialenosti Zeme a Marsu pri každej opozícii rôzne. Aby bola ich vzájomná vzdialenosť čo najmenšia, musí sa Mars na svojej dráhe nachádzať v blízkosti perihélia (miesto jeho dráhy najbližšie k Slnku) a naopak naša Zem niekde v blízkosti afélia (miesto najďalej od Slnka). Toto sa stáva len každých 15 alebo 17 rokov a nazývame to aj veľkou opozíciou Marsu. 
 
Tohtoročná veľká opozícia nastane 27. júla a najbližšie k Zemi sa Mars dostane 31. júla na vzdialenosť 57,6 milióna kilometrov. Jeho veľkosť bude presahovať 24“ a jasnosť -2,8 magnitúdy.
 
 
Keďže pri opozícii je kotúčik Marsu pri pohľade zo Zeme o dosť väčší ako inokedy, tešíme sa na možnosť pozorovať polárnu čiapočku alebo tmavé albedové útvary na jeho povrchu. Či sa to podarí, je naozaj otázne. Už začiatkom júna sa na Marse postupne zdvihla prachová búrka, ktorá znemožnila činnosť sondy Opportunity. Podľa záberov z družíc na obežnej dráhe okolo Marsu už zachvátila celý jeho povrch, čo úplne znemožní pozorovanie detailov povrchu. Jeho dva malé mesiace (Phobos a Deimos) sú pre naše ďalekohľady nepozorovateľné.
 

Posledná veľká opozícia Marsu sa odohrala v roku 2003, vtedy boli k sebe planéty najbližšie za posledných skoro 60-tisíc rokov. Práve v tej súvislosti vznikol hoax (po slovensky "kačica") o tom, že Mars bude na oblohe veľký ako Mesiac v splne, ktorý sa prostredníctvom e-mailov nasledujúce roky pravidelne šíril medzi ľuďmi. Avšak takúto veľkosť nikdy nebude mať. Hoci uhlové rozmery Marsu dosiahnu až 24“, bude to asi 78x menej ako má na oblohe Mesiac. Nič to však nemení na fakte, že je červená planéta teraz štvrtým najjasnejším objektom našej oblohy (po Slnku, Mesiaci a Venuši). Najbližšia ďalšia veľká opozícia Marsu nastane až v roku 2035, ale „blízko“ sa k nám dostane aj v roku 2020.
 
Mars v týchto dňoch vychádza okolo 21:00 na juhovýchode v súhvezdí Kozorožca a počas celej noci bude len nízko nad obzorom. V piatok 27. júla nastáva aj iný mimoriadny astronomický úkaz úplné zatmenie Mesiaca, a tak ak bude jasno, Mesiac s Marsom sa nám postarajú o naozaj výnimočný zážitok. Po 31. júli 2018 sa bude vzájomná vzdialenosť Zeme a Marsu opäť postupne zväčšovať, ešte niekoľko ďalších mesiacov bude výrazným objektom našej nočnej oblohy.
 
 
Názorné video od NASA Jet Propulsion Laboratory (v angličtine)
Mgr. Evka Neubauerová
Krajská hvezdáreň v Žiline