Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Ako sme zachytili dlhoočakávané úplné zatmenie Mesiaca (2018)
27. júla 2018 nastalo najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí a my sme ho mali možnosť pozorovať.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline sa tento mimoriadny úkaz snažila priblížiť čo možno najväčšiemu počtu návštevníkov, a to aj na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste, aj na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline. Okrem toho, sa naši pracovníci vybrali aj do Veľkej Rače, kde v spolupráci so známym lyžiarskym strediskom umožnili pozorovanie zatmenia ďalším záujemcom.
 
Na Kysuckej hvezdárni sme pre návštevníkov pripravili multimediálnu prezentáciu k javu, prenosné ďalekohľady v areáli a pozorovanie hlavným ďalekohľadom v kupole. Zúfalstvo nás začalo chytať, keď sa Kysuckým Novým Mestom podvečer prehnala búrka. Už-už to vyzeralo, že Mesiac vôbec neuvidíme. No neprestávali sme dúfať a našťastie sa postupne oblačnosť aspoň čiastočne roztrhala. Hoci si s nami počasie počas celého večera robilo čo chcelo, aspoň miestami sa Mesiac naozaj ukázal. Veľmi podobné to bolo aj v Žiline. Po búrke neboli podmienky ideálne, no predsa len boli o čosi lepšie, ako v Kysuckom Novom Meste. Úplne najlepšie to s počasím dopadlo na Veľkej Rači, kde bolo spočiatku polooblačno, no neskôr sa vyjasnilo a návštevníci si mohli zatmenie dosýta užiť.
 
 
Prinášame vám zopár fotografií a krátke časozberné video zo zatmenia.
 
 
Preiebeh zatmenia mesiaca 27.-28.7.2018 z Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste
 
Ďakujeme všetkým, ktorí si zatmenie aj napriek oblačnosti prišli pozrieť k nám. Snáď sa stretneme aj niekedy nabudúce a dočkáme sa priaznivejšieho počasia.
Krajská hvezdáreň v Žiline