Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Slzy svätého Vavrinca alebo meteorický roj Perzeidy (2018)
K augustovej oblohe neodmysliteľne patria Perzeidy. Predovšetkým vďaka teplým letným nociam a svojej vysokej aktivite sú snáď najznámejším a najobľúbenejším meteorickým rojom. Tak si ich nenechajte si ujsť.
 
 
V minulosti bol tento roj známy ako „slzy svätého Vavrinca“. Ľudia verili, že z neba padajú na zem ohnivé slzy svätého Vavrinca, ktorý bol umučený 10. augusta v roku 258 počas prenasledovania kresťanov rímskym cisárom Valeriánom.  Podľa legendy dal cisár usmrtiť pápeža Sixta II. a Vavrincovi prikázal do troch dní odovzdať všetky cirkevné cennosti. Ten ich však rozdal chudobným a chorým, ktorých potom ako najväčší poklad cirkvi predviedol ukázať cisárovi. Za to bol mučený a odsúdený na pomalú smrť upálením, skôr upečením zaživa. 
 
„Slzy svätého Vavrinca“ dnes voláme Perzeidmi. Súvisia s krátkoperiodickou kométou 109P/Swift-Tutle s obežnou dobou približne 133 rokov a s perihéliom 0,96 AU od Slnka. Jej dráha pretína obežnú dráhu Zeme, a tak prachové čiastočky uvoľnené z kométy každoročne vnikajú do zemskej atmosféry, kde ich pozorujeme ako meteorický roj.  Vďaka perspektíve ich vidíme lietať  po celej oblohe, no všetky vylietajú z jedného miesta. Toto miesto voláme radiant a keďže leží v súhvezdí Perzeus celý roj dostal pomenovanie Perzeidy. 
 

Aktivita roja začína už 17. júla a končí až 24. augusta, s maximom činnosti okolo 12. - 13. augusta. Tohto roku sa maximálna aktivita očakáva v noci z 12. na 13. augusta od 22:00 do 10:00 SELČ s predpovedanou zenitovou frekvenciou 110 meteorov za hodinu. Toľko by ich bolo vidieť pri jasnej tmavej oblohe a ak by sme mali radiant rovno nad hlavami. Reálne však možno očakávať zhruba polovicu. U nás je na oblohe Perzeus najvyššie ráno, preto najviac meteorov uvidíme v druhej polovici maximovej noci. Fáza Mesiaca nám tohto roku praje, keďže je krátko po nove a nebude presvetľovať nočnú oblohu. 
 
Na pozorovanie meteorického roja nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Stačí jasná obloha a naše oči. Skúste si na pozorovanie nájsť  tmavé miesto bez pouličných lámp, s dobrým výhľadom na oblohu, rozložte si deku či karimatku (nie na mravenisku!), pohodlne sa uložte a užívajte si toto krásne vesmírne predstavenie.  A nezabudnite, keď bude „padať hviezda“ treba si niečo zaželať!
 
Ak také miesto nemáte a stojíte o ďalšiu spoločnosť, v nedeľu 12.augusta 2018 nás medzi 21:00-23:00 hod. nájdete nad obcou Povina, časť Mazák - Lány. 
 
 
Mgr. Evka Neubauerová, Krajská hvezdáreň v Žiline