Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Za čiernym Slnkom do Zlatých hôr (2008)

 

Najväčšou udalosťou v tomto roku pre astronómov – „slniečkárov“ bolo úplné zatmenie Slnka, ktoré nastalo 1.8.2008. Jednou z mála slovenských expedícií, ktoré sa vydali pozorovať tento vzácny úkaz, bola aj expedícia s názvom "Altaj 2008", členom ktorej bol aj riaditeľ Kysuckej hvezdárne, RNDr. Ján Mäsiar.
Expedícia mala celkovo 9 členov, hlavným vedúcim expedície bol Mgr. Stanislav Kaniansky, riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Ďalšími účastníkmi boli dvaja pracovníci spomínaného planetária a štyria členovia občianskeho združenia SOLAR.
Vzhľadom na predpokladané počasie v čase zatmenia, pracne študované z web stránok, a priebehu pásu totality, sme sa rozhodli pre oblasť západnej Sibíri v Rusku, na úpätí Altajského pohoria. Sugestívnu správu z cesty a zážitkov napísala jediná žena v expedícii, Klára Balogh. Môžete si ju prečítať na stránkach združenia SOLAR.
Na tejto stránke chceme prezentovať základné informácie a zatiaľ spracované výsledky z expedície. Cestovateľské a osobné zážitky si prečítajte a pozrite tu (dúfam, že vás budú zaujímať, nie každý Slovák sa dostane na rusko – mongolské hranice. Snáď iba turisti, Altaj je prekrásne pohorie).