Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Do vesmíru (2018)

Vesmír je niečo fantastické, záhadné a často nepolapiteľné. Človek sa od pradávna snaží preniknúť do tejto čiernej tmy a objasniť záhady, ktoré ukrýva. V snahe zistiť viac sa ľudstvo rozhodlo vydať do neznáma a opustiť našu planétu Zem. Vieme však ako funguje organizmus človeka mimo našej Zeme? Čo ho čaká v temnej prázdnote vesmíru?

Projektom „Do vesmíru“ chceme zaujímavou formou priblížiť najmä tým najmenším ako sa človek dostane do vesmíru, ako tam funguje, čo všetko musí podniknúť aby jeho misia vo vesmíre bola úspešná. Zároveň si chceme pripomenúť významnú a veľmi inšpiratívnu osobnosť kozmonautiky, amerického astronauta so slovenskými koreňmi, Eugena Cernana. 

Projekt pozostáva z cyklu podujatí realizovaných pre žiakov MŠ a ZŠ.  Nosnými bodmi podujatí sú multimediálne programy Deň vo vesmíre a Z Kysúc do vesmíru, workshopy Do vesmíru. Program „Deň vo vesmíre“ bude sledovať kroky človeka zo Zeme do vesmíru, jeho dennú rutinu, bežné i netradičné pracovné činnosti, fungovanie samotného organizmu, ale i oddych a zábavu na palube vesmírnej stanice. Program „Z Kysúc do vesmíru“ bude sledovať životnú púť úspešného astronauta Eugena Cernana.  Na tieto multimediálne programy nadväzujú workshopy „Do vesmíru“. V rámci workshopov si deti vyskúšajú skafander, simulovanú prácu a tréning v priestoroch ISS, ale i dennú rutinu astronautov. Workshop bude doplnený rôznymi súťažami, hrami, tvorivými dielňami a pozorovaniami Slnka pomocou filtrov a prenosných ďalekohľadov.

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.