Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Kométa roka 46P/Wirtanen (2018)

Periodická kométa 46P/Wirtanen sa v priebehu decembra stane ozdobou našej oblohy. Ak jej aktivita zostane aspoň na takej úrovni ako doteraz, budeme ju môcť pozorovať aj voľným okom.
 
Kométu objavil Carl A. Wirtanen na Lickovom observatóriu na fotografii  20“ f/ 7.4 Cernegieho astrografom 17. januára 1948. Kométa obiehala Slnko po eliptickej dráhe s pericentrom 1,625 AU a obežnou dobou 6,71 rokov. Od svojho objavu sa pri Slnku ocitla už jedenásťkrát, okrem prechodu perihéliom 22. mája 1980, kedy nebola pozorovaná. Po sérii priblížení k planétam, ktoré sú typické pre kométy Jupiterovej rodiny, sa postupne menila jej dráha. V súčasnosti je jej obežná doba 5,44 roka a perihéliová vzdialenosť 1,00554 AU. Pri svojom dvanástom priblížení ku Slnku prejde kométa perihéliom v noci z 12. na 13. decembra 2018. Najbližšie k Zemi bude vo vzdialenosti 0,0775 AU (30x ďalej ako Mesiac) 16. decembra 2018, vo veľkej elongácii od Slnka (158°). 
 
Večerné pozorovania kométy budú pri priaznivom počasí mimoriadne dobré. Medzi 14. a 18. decembrom sa bude kométa presúvať súhvezdím Býka medzi otvorenými hviezdokopami Hyády a M45 Plejády (vyhľadávacie mapky nájdete nižšie). V polovici mesiaca by mala podľa predpovedí dosiahnuť najvyššiu jasnosť, asi 3,8 magnitúdy. Koncom decembra jej jasnosť síce poklesne na 5,0 magnitúdy, ale stane sa cirkumpolárnou, v súhvezdí Rysa (Lynx). Jedinou prekážkou pozorovaní v okolí perihélia je fáza Mesiaca. Desaťdňové obdobie od prvej štvrte (15.12.2018) Mesiaca po fázu po splne (25.12.2018) bude Mesiac prekážať pozorovaniam svojim jasom vysoko na oblohe. Od 22. decembra sa kométa stane cirkumpolárnou v súhvezdí Povozníka s očakávanou jasnosťou +6,0 mag. Koncom januára, vo Veľkej Medvedici, jej jasnosť poklesne pod +8,0 mag. a stane sa už iba teleskopickým objektom. Efemerida je dostupná napr. na stránkach in-the-sky.org.
 
 
Najneistejším údajom o akejkoľvek kométe je jej očakávaná jasnosť. Periodické kométy „starnú“ a prchavé látky, vytvárajúce typický kometárny zjav, z nich miznú. Pritom toto priblíženie bude geometriou najpriaznivejšie v doterajšej histórii pozorovaní tejto kométy. Tesne pred perihéliom nastávajú v našich šírkach vynikajúce podmienky osvetlenia oblohy Mesiacom, dostatočná výška nad obzorom a kulminácia v pozorovateľsky priaznivom čase. K istote prehlásiť túto kométu za Vianočnú dekoráciu oblohy nám však bránia skúsenosti: nič nie je tak neisté, ako predpoveď priebehu  jasnosti komét.  Pevne veríme, že na miestach nerušených svetelným znečistením bude v čase najväčšieho priblíženia kométa pozorovateľná i voľným okom, pri osvetlení oblohy Mesiacom potom postačí malý binokulárny ďalekohľad.
 
Kométa 46P/Wirtanen bola pôvodným cieľom projektu ROSETTA (ESA). Pre zmeškanie dôležitých termínov technológií projektu však bola nakoniec ako cieľ tejto veľmi úspešnej misie vybratá kométa 67P/Churjumov-Gerasimenko. 46P/Wirtanen má však veľkú príležitosť odvďačiť sa trpezlivým pozorovateľom oblohy a komét zvlášť.
 
 
Príjemný záver roka 2018 s kométou 46P/Wirtanen!
 
Text: RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline
Fotografie: M. Urbaník, Krajská hvezdáreň v Žiline
 
Vyhľadávacie mapky: