Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Jedna z najznámejších fotiek Zeme vznikla na Štedrý deň 1968 (2018)
Ikonická snímka zachytávajúca náš modro-zelený svet v čiernej prázdnote vesmíru dodnes vyvoláva úžas. Dychberúci pohľad na východ Zeme nad sivým povrchom Mesiaca sa naskytol posádke misie Apolla 8. V týchto dňoch si pripomíname 50 rokov od prvého letu s ľudskou posádkou k Mesiacu a úspešného návratu na Zem.
 
 
Precízne pripravený program misie Apollo dostal v septembri 1968 ťažkú ranu. Z Bajkonuru úspešne odštartovala sovietska kozmická sonda Zond 5, ktorá sa po oblete Mesiaca vo vzdialenosti 1950 km a po približne týždňovom lete úspešne vrátila na Zem, kde pristála v Indickom oceáne. Preto, že na palube boli korytnačky, octomilky, múčne červy a niektoré mikroorganizmy, bolo všetkým jasné, že ruský pokus o pristátie ľudí na Mesiaci sa blíži...
 
Z programu Apollo sa tak stali preteky s časom. Po simulácii na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme (Apollo 7, november 1968) sa NASA rozhodla vypustiť z programu rovnaký skúšobný let na výrazne eliptickej dráhe (s apogeom 7400 km od Zeme) a pristúpiť v misii Apollo 8 priamo k prvému obletu Mesiaca s ľudskou posádkou. Prvú cestu ľudí k Mesiacu absolvovala posádka Frank Borman (veliteľ), James "Jim" Lowell (pilot veliteľského modulu) a William "Bill" Anders (pilot lunárneho modulu, hoci ten nebol súčasťou misie).
 
Po štarte 21.12. 1968 z Mysu Canaveral raketou Saturn V a krátkom pobyte na obežnej dráhe Zeme vyrazil tretí stupeň Saturna V spolu s veliteľským a servisným modulom po translunárnej dráhe k Mesiacu. Po 69 hodinách a 08 minútach od štartu zo Zeme bolo Apollo 8 sériou raketových impulzov a manévrov navedené na obežnú dráhu okolo Mesiaca s periódou obehu dve hodiny. Astronauti uskutočnili spolu 10 obletov Mesiaca a získali množstvo snímok povrchu v dovtedy nevídanej kvalite. Jedným z cieľov misie bolo nájsť vhodné miesto na pristátie budúcich letov v rámci programu. Ďalším raketovým impulzom servisného modulu, 89 hodín a 19 minút od štartu namierili Apollo 8 opäť k Zemi. 27.12. 1968 o 15:51 UT sa kabína Apolla 8 pristála v Tichom oceáne blízko Havajských ostrovov, asi 2,5 km od vypočítaného miesta a USS Yorktown. 
 
Na Štedrý deň z obežnej dráhy Mesiaca poslala posádka na Zem Vianočné posolstvo, nabádajúce ľudstvo k mieru a pokoju nielen počas kresťanských Vianoc. Práve 24. 12. 1968 o 16:00 UT astronaut Williams Anders odfotil Zem zo vzdialenosti viac ako 384 tisíc kilometrov, vychádzajúcu spoza okraja Mesiaca. Anders bol hlavným fotografom misie, no nebol profesionálnym fotografom. „Bol som len v správnom čase na správnom mieste“ prehlásil. 
 
Apollo 8 bolo prelomom v astronautike. Tento let ukázal, že človeka od Mesiaca delí už len pár krokov. 
 
 
 
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline