Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Výstava "Kúzlenie so svetlom" (2019)

Výstava je nainštalovaná v priestoroch Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste od 11.2.2019 do 31.3.2019.
Návštevníci si ju môžu pozrieť v rámci prehliadky hvezdárne.

 

Kúzlenie so svetlom

Svetlo okolo nás maľuje tými najživšími farbami. Je pre fotografiu také dôležité, že je obsiahnuté už priamo v jej názve - kreslenie svetlom. Fotografia obvykle nepotrebuje veľa slov, je to poézia obrazu. A to dokonca aj tá, ktorá súvisí s vedou, s fyzikou.
 
Farebné kúzlo svetla vzniká pri mnohých viac či menej známych prírodných javoch. Lom, odraz či interferencie nájdeme všade okolo nás. Aj na krídelkách hmyzu, rybacích šupinkách, na jemnučkých pavučinových vláknach, ale aj na mastnej škvrne od nafty plávajúcej na hladine mláky na hociktorom parkovisku. V kombinácii s vodou či mrazom vznikajú také prírodné klenoty, z ktorých sa tají dych. Bubliny v ktorých vidíte rásť kryštály keď vám zamŕzajú pred očami, či obrátený svet v kvapôčkach dažďa zachytených na pavučinke. Ten magický zážitok, keď chytíte kúsok ľadu a v jeho odraze vo vode aj voľným okom vidíte štruktúry vo farbách, ktoré v tom skutočnom len tušíte. Stačí zdroj polarizovaného svetla a polarizačný filter a aj na obyčajnom bezfarebnom plaste objavíte nádhernú farebnú mapu interferencií, ktoré kopírujú deformácie - napätie, tlak či ťah, ktorému bol kedysi vystavený a ktoré akoby v ňom zamrzli len preto, aby sme od nich my nemohli odtrhnúť oči.
 
Fyzika je všade navôkol. Možno vám to pripadá zložité, no svetlo, voda i mráz, robia malé zázraky všade okolo nás. Je jedno či ste laik či vedec, stačí sa pozerať a objavovať. Lebo kým objavujeme svet, je v nás stále kúsok detstva... 
RNDr. Daniela Rapavá 
 

RNDr. Daniela Rapavá

Narodila sa v Komárne, absolvovala jadrovú fyziku na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v Bratislave a postgraduálne štúdium z astronómie. Pracovala na Geofyzikálnom observatóriu SAV v Hurbanove, od roku 1983 na Hvezdárni v Rimavskej Sobote. Venuje sa odborným pozorovaniam Slnka, zatmení, meteorov a pozičných meraní, ale hlavne popularizácii astronómie a prírodných vied i ekologickej výchove. Niekoľko desaťročí je kurátorkou výtvarnej výstavy Vesmír očami detí, ktorá sa stala celoslovenskou.  Jej koníčkom je fotografia, najmä makro, spočiatku živá príroda, neskôr i fyzikálna fotografia, zameraná prevažne na svetlo a jeho prejavy, zobrazenia v kvapkách, bublinách, farebné interferencie i v polarizovanom svetle na dvojlomných materiáloch (ľad, plast, celofán), difrakcie na pavučinách, na niektorých bežných chemických látkach v polarizovanom svetle, fascinujú ju zmrazené bubliny. Fotografie získali viaceré ocenenia vo svete.
 
Výstava týchto fotografií bola priebežne doplňovaná, pravidelne inštalovaná v Kongresovom centre SAV v Smoleniciach ako súčasť seminárov pre učiteľov fyziky i putovná po Slovensku. Výstava Kouzlení se světlem bola inštalovaná na MFF UK V Prahe.  Jej práce sú uverejňované na prestížnych stránkach (Optics Picture of the Day, Earth Science Picture of the Day, Spaceweather), odkiaľ ich preberajú ďalšie servery a vydavatelia. Okrem fyzikálnej fotografie sa venuje aj voľnej tvorbe i spoločným výstavám so žiakmi i písaniu poetických príbehov k fotografiám. V máji 2018 jej bola udelená Cena mesta Rimavská Sobota.
 
Je po nej pomenovaná planétka  (107054) Daniela = 2001 AB2 ( Discovered 2001 Jan. 1. by P. Kušnirák at Ondřejov IAU Minor Planet Circular 106502, 5. okt. 2017) 
 
Najvýznamnejšie úspechy
 

2009

- Medzinárodný rok astronómie, Vesmír - dobrodružstvo objavov (1. cena za reportáž)

2010

- medzinárodná fotosúťaž Svieťme si na cestu...nie na hviezdy (1. cena)

2013

- FOTOFEST Praha, súťaž MFF UK 1.cena kat. Rozšírené smysly a obraz přír. jevů

2014

- medzinárodná fotosúťaž s výstavou Art and Science (1. a 2. cena), Univerzita v Iasi (Rumunsko)

- fotografia v časopise National Geographic France

- fotografia Frosted Globe vydaná na University of Toronto a European Union Satellite-Centre (Madrid)

2015

- finalista medzinárodnej súťaže SPIE (International society for optics and photonics) organizovanej pri príležitosti Medzinárodného roku svetla 2015 (OSN), publikovanie v časopise SPIE.

- publikovanie v časopise The Physics Teacher (USA), obálka, vizualizácia fyziky, medzinárodná fotosúťaž Svieťme si na cestu...nie na hviezdy kat. 4. Rok Svetla (1. cena)

2016

- jediná nominácia za Slovensko v európskej vedeckej fotografie Commons :European Science Photo  Competition 2016, 2. miesto v general category ( Frosted Globe)

2016

- medzinárodná fotosúťaž s výstavou Art,and Science 2016 ( 2. cena ( Dream of Life)),  Babes-Bolyai University of Cluj.Napoca , Romania

2017

-  účasť na medzinárodnej putovnej výstave Images for science v Spojenom kráľovstve fotografiou zamrznutej bubliny Levitácia, v upútavke na výstavu publikovaná na 45 zahraničných serveroch v úzkom výbere i v titulkoch vrátane The Guardien. V tlač. verzii aj vo fr. časopise Science et Vie Junior magazine (2018).

2017

- 2. miesto v medzinárodnej súťaži IDL 2017 v USA za fotografiu zamrznutej bubliny Buď svetlo, z príležitosti Medzinárodného dňa svetla, ktorý bol prvý krát slávený 16.5.  2018 (UNESCO Paríž).

2018

 - 2. miesto v medzinárodnej súťaži Art,and Science 2018, ( Another life in universe)  a výstava 3 foto, Heraklion, Grécko

- Foto v časopisoch Science et Vie (Fr. a China), The physics teacher (ice reflection), Super Science a Science world (USA),