Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Zopár fotiek z úplného zatmenia Mesiaca 21. januára 2019
Januárový pondelok, krátko po pol piatej ráno, obloha takmer jasná pri -14°C, čiastočné zatmenie začína...a technika zlyháva.
 
Ako to už býva, čo sa môže pokaziť sa aj pokazí a práve v tú najnevhodnejšiu chvíľu. Objektívy sa rozostrujú, batérie sa vybíjajú, prsty na rukách neposlúchajú. Tie na nohách už akoby ani neboli. No my napriek tomu bojujeme! Nemôžeme to vzdať, veď na ďalších viac ako 6 rokov je to posledné úplné zatmenie Mesiaca, ktoré máme od nás možnosť pozorovať. 
 
Zatmenie sa u nás odohralo v pondelok 21. januára nadránom (podrobnosti nájdete tu). Mesiac sa už klonil k západu a samotný koniec zatmenia sa od nás už pozorovať nedal. Mesiac bol vtedy už pod obzorom. Práve nízka výška Mesiaca nad horizontom nám tak trochu skomplikovala pozorovanie, museli sme aj s technikou vyraziť do terénu.
 
Z kupoly Kysuckej hvezdárne je výhľad na juhozápadný obzor obmedzený a fázu úplného zatmenia by sme odtiaľ už nevideli. Dosť dobré miesto sme našli len pár stoviek metrov ďalej smerom na západ, konča ulice. Žiadne zbytočné pouličné osvetlenie a celkom fotogenické zasnežené prostredie. Všetko išlo ako po masle. No len zo začiatku. Potom to už nešlo skoro vôbec. Jednu rýchlu fotku sme obratom zverejnili na našom Facebooku link. Hreje nás pri srdci, že sa celkom páčila. 
 
Ďalšie pozorovacie manévre sa rovnakom čase odohrávali na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline. Priaznivé počasie vylákalo na lov aj ďalších našich pracovníkov. Tí zápasili s podobnými problémami ako my ostatní. Aj tu je západný horizont vysoký a bolo možné pozorovať iba prvú časť zatmenia - čiastočné a časť úplného zatmenia. Spočiatku bol na oblohe zreteľný zákal, ktorý však postupne slabol. Ako sa to menilo, je pekne vidieť na fotografii link. Keď už bol Mesiac v úplnom tieni Zeme, presedlali sme na prenosný ďalekohľad Konus 90/910 mm na paralaktickej montáži, bez pohybu v hodinovom uhle. Problém bol najmä v ručnom ostrení, nestabilite montáže, dlhej expozícii. Azimut Mesiaca bol smerom do centra mesta, s tým bol spojený nekľud vzduchu, ktorý sa tiež podpísal na kvalite záberov. 
 
Všetky naše nádeje tak smerovali na naše posledné vysunuté pozorovacie stanovište. Nachádzalo sa v Žiline na Solinkách, na 9. poschodí paneláka, na ďalekohľadmi preplnenom balkóne s celkom dobrým výhľadom. Ideálny obzor bol smerom na západ, ale ponad priemyselnú časť mesta. Nielen vizuálne, ale aj na fotografiách je vidieť, aký smog dýchame. Preto majú posledné fotografie ružovkastý nádych. Posledné okamžiky zatmenia už prakticky neboli pozorovateľné. Aj kvôli tomu, že už svitalo. No navzdory všetkým prekážkam sa tu niečo podarilo nafotiť. Hoci Murphyho zákony platia všade bez rozdielu a spracovanie trvalo dlhšie ako sme chceli, stojí to za to. Predovšetkým ak patríte medzi tých, čo sa ráno 21.1.2019 z postele nedostali včas. 
 
Škoda, že sa nám nikomu nepodarilo zachytiť medializovaný a nevšedný dopad meteoroidu na Mesačný povrch (zhodou okolností vyšla u nás pauza medzi fotografiami na okamžik dopadu). Snáď budeme mať viac šťastia niekedy nabudúce. 
 
Postupka z priebehu zatmenia. Autor: RNDr. J. Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline.
Video priebehu zatmenia. Autor: RNDr. J. Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline.
Začiatok úplného zatmenia Mesiaca.
Autor: Mgr. K. Vlčková, Krajská hvezdáreň v Žiline.
Maximálna fáza zatmenia Mesiaca.
Autor: RNDr. J. Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline.
   
Začiatok úplného zatmenia 5:38 SEČ.
Autor: RNDr. M. Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline

Z priebehu zatmenia. (Ďalšie: 1, 2, 3, 4)
Autor: Ing. A. Šiser, Krajská hvezdáreň v Žiline

   
 
Priebeh zatmenia Mesiaca nad Solinkami.
Autor: RNDr. J.Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline
Začiatok úplného zatmenia 5:38 SEČ.
Autor: RNDr. M. Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline
Video priebehu zatmenia Mesiaca nad Solinkami.
Autor: RNDr. J.Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline

 

Krajská hvezdáreň v Žiline