Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Medzinárodný deň svetla (2019)
Svetlo je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Svetová organizácia UNESCO vyhlásila 16. máj za Medzinárodný deň svetla s cieľom priblížiť a vyzdvihnúť úlohu svetla, ktorú zohráva v menej samozrejmých oblastiach života - vo vede, kultúre a umení, vzdelávaní, v trvalo udržateľnom rozvoji a v oblastiach, ako sú medicína, komunikácia a energie. 
 
Do tejto významnej celosvetovej iniciatívy sa tento rok zapojí aj Krajská hvezdáreň v Žiline. V spolupráci so Žilinskou univerzitou v Žiline sme pripravili cyklus zaujímavých prednášok, premietanie filmu „Krajina Tritia“ a v prípade pekného počasia aj pozorovanie. Tematické podujatie k Medzinárodnému dňu svetla sa uskutoční 16. mája 2019 v areáli Krajskej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste v čase od 8:00 do 13:00 hodiny. 
 

Program podujatia: 

 
8:00 - Svetlo a optika – prezentuje Ing. Anton Šiser, Krajská hvezdáreň v Žiline
Svetlo ako elektromagnetické žiarenie, prečo nám sčervenie pokožka na Slnku, zdroje svetla, vlastnosti svetla, prečo je obloha modrá a súmraky červené, prečo je na semafore červená, ako dostať svetlo do pivnice, význam zdravého spánku v tme, kedy vzniká spánkový hormón melatonín a jeho význam pre zdravie človeka, svietiť, či nesvietiť v mestách, oko ako optická sústava, optické klamy a ako vníma mozog to, čo mu oči predložia, klame nás mozog alebo oko?
 
9:45 -  KRAJINA TRITIA - krátke animované edukatívne video - prezentuje Ing. Andrea Dávidíková, Žilinská univerzita v Žiline
Čo sa môže stať, keď sa nebudeme starať o prostredie, v ktorom žijeme? Pozrite si s nami video o Krajine Tritia a dozviete sa viac.
 
10:00 – Pozorovanie Slnka (v prípade jasnej oblohy)
 
11:00 - Svetelné znečistenie – prezentuje RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline
Jedným z mnohých fenoménov, ktoré ľudom dobre slúžia, ale zle vládnu, je osvetlenie sídiel v noci. Prezentácia o vhodnom a nevhodnom svetle.
 
12:15 - KRAJINA TRITIA - krátke animované edukatívne video – prezejtuje Ing. Veronika Mešková, Žilinská univerzita v Žiline
Čo sa môže stať, keď sa nebudeme starať o prostredie, v ktorom žijeme? Pozrite si s nami video o Krajine Tritia a dozviete sa viac.
 
12:30 – Pozorovanie Slnka (v prípade jasnej oblohy)
 
 
Účasť na podujatí je obmedzená. V prípade záujmu o účasť alebo ďalšie informácie nás kontaktujte na t.č. 41/4212946. Vstup voľný.
 
 
 
Krajská hvezdáreň v Žiline