Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Hložník & hviezdy (2019)
Tlačová správa
Zdá sa vám to ako zvláštna kombinácia? Vskutku je, no skúsme spolu popustiť uzdu predstavivosti. 
 

Krajská hvezdáreň v Žiline a Považská galéria umenia v Žiline chcú spojiť zdanlivo nespojiteľné a spolu sa vrhajú do niečoho priam nevídaného. Pripravili spoločné podujatie pre žiakov a študentov škôl, ktoré ich prostredníctvom projekcie v planetáriu vtiahne do tajov šíreho vesmíru a skrz tvorbu známeho umelca Vincenta Hložníka zasa do nekonečného sveta fantázie. Práve takéto netradičné spojenie môže návštevníkom„ otvoriť dvere“ do pre nich možno neznámych, no bezpochyby fascinujúcich končín. Pre niektorých to bude do sveta výtvarného umenia, pre iných do sveta vedy a astronómie.
 
 
Podujatie realizujeme v dňoch od 11. do 14. júna 2019 v priestoroch Považskej galérie umenia v Žiline, každý deň o 9:00, 10:00 a 11:00.
 
V stálej expozícii galérie budú mať návštevníci možnosť nahliadnuť do kresliarskej a grafickej tvorby významného slovenského umelca, ktorý ovplyvnil nielen celú ďalšiu generáciu umelcov, ale vďaka jeho nezabudnuteľným ilustráciám aj obrovské množstvo čitateľov kníh pre deti aj dospelých.
 
Planetárium nám umožňuje atraktívnou audiovizuálnou a zážitkovou formou popularizovať astronómiu a podnietiť u publika záujem o  prírodné vedy a svet okolo nás. Vďaka spolupráci s Považskou galériou umenia v Žiline a možnosti umiestniť ho do priestoroch Ciachovne si môžu program v ňom prísť vychutnať aj menšie skupiny žiakov a študentov. 
 

Čo vás čaká? 

Prenosné digitálne planetárium – 30 minútový program 

JEDNODUCHÁ ORIENTÁCIA NA OBLOHE  a fulldome film DVA MALÉ KÚSKY SKLA 
Galileove pozorovania ďalekohľadom spôsobili revolúciu, ktorá navždy zmenila náš pohľad na vesmír, naše miesto v ňom a pokračuje už vyše štyri storočia. Objavíte divy a krásy, ktoré vám dokážu sprostredkovať aj malé ďalekohľady. Zoznámite sa aj s vedcami, ktorí nám tento pohľad umožnili. Vhodné pre žiakov 5.- 9. ročníka a starších.
alebo  

Fulldome film POLARIS
Dobrodružstvo tučniaka Jamesa a polárneho medveďa Vladimíra v lietajúcej ponorke, ktorí objavujú záhadu polárnej noci. Pri svojom vedeckom bádaní musia podniknúť cestu do vesmíru, ktorá sa nezaobíde bez komplikácií. Vhodné pre 1. stupeň ZŠ.
 

Svet Vincenta Hložníka očami detí – 45 minútový program 

Na svet okolo seba vždy pozeráme vlastnými očami. Ako vnímal svet a jeho strasti, či radosti, Vincent Hložník, čo ho trápilo, akým spôsobom svoje videnie pretavil do umeleckého diela, sa pokúsime rozobrať pohľadom detí. Každý si vyberie nejaké dielo vystavené v stálej expozícii V. Hložníka a pokúsi sa ho pochopiť a predstaviť ostatným. 
 
Podujatie je určené pre jednotlivé skupiny do 25 žiakov. Je nevyhnutné vopred sa objednať.
 
Na podujatie platí zvýhodnené vstupné 2€ resp. 2 kultúrne poukazy na žiaka, pedagodgický sprievod má vstup zdarma.
 
Konkrétny termín dohodnete s kontaktnou osobou:
Mgr. Ivica Pogányová, Krajská hvezdáreň v Žiline, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo na t.č. 041/564 32 00.
 
 
Krajská hvezdáreň v Žiline a Považská galéria umenia v Žiline