Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Mesiac v hlavnej úlohe (2019)

Tlačová správa

Bolo to presne 16. júla, kedy odštartovalo jedno z najväčších dobrodružstiev ľudstva. Traja astronauti na palube Apolla 11, Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins, sa vydali na nebezpečnú, státisíce kilometrov dlhú cestu prázdnotou vesmíru. Viac ako 600 miliónov ľudí po celom svete upieralo svoj zrak k Mesiacu, na ktorom 20. júla 1969 o 22:17 SELČ po prvý krát v histórii pristáli ľudia. Legendárny „Malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo“ urobil Neil Armstrong na mesačnom povrchu už o pár hodín, 21. júla vo 4:56:15 SELČ. 
 
V týchto dňoch, o 50 rokov neskôr, si tieto veľké okamihy histórie ľudstva pripomína celý svet a Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila pre malých i veľkých niekoľko podujatí zameraných práve na nepostrádateľnú ozdobu našej oblohy - Mesiac.
 

„On the Moon again – opäť na Mesiaci“ 


V rámci tejto celosvetovej iniciatívy sa budú konať pozorovania Mesiaca prostredníctvom astronomických ďalekohľadov po všetkých kútoch sveta, a nie len v observatóriách či hvezdárňach, svoje ďalekohľady pozorovatelia rozložia aj v parkoch, na chodníkoch, námestiach či uliciach miest celého sveta.
 
S Krajskou hvezdáreň v Žiline môžete objavovať krásu Mesiaca ďalekohľadom v piatok, 12. júla na Mariánskom námestí  a v pozorovateľni na Malom diele v Žiline.  Pozorovania začínajú o 21:00 a potrvajú do 23:30. Na tieto pozorovania bude pre návštevníkov vstup voľný.
 
   

Čiastočné zatmenie Mesiaca 


Ani si nevieme predstaviť krajší úkaz, ktorý by nám toto 50. výročie pristátia človeka na Mesiaci pripomenul. Čiastočné zatmenie Mesiaca začne krátko po 22. hodine a skončí až hodinu po polnoci. Úkaz môžete pozorovať sami z pohodlia domova, no ak budete chcieť, môžete sa pridať k nám. Výber je široký.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila pre verejnosť pozorovania čiastočného zatmenia Mesiaca 16. júla 2019 so začiatkom o 21:00 hod. v areáli pozorovateľne na Malom diele v Žiline, na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste a v stredisku Snowparadise Veľká Rača, Oščadnica. 
Viac o zatmení v článku Čiastočné zatmenie Mesiaca 16.7.2019
   

„Malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo“


V ďalších dňoch na čiastočné zatmenie Mesiaca nadviažeme večernými pozorovaniami oblohy pre verejnosť. V dňoch od 17. do 20. júla sú pre návštevníkov Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste pripravené od 21:00 večerné pozorovania letnej oblohy spolu s multimediálnym programom „Malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo“, v ktorom budeme opäť sledovať prvé kroky človeka zo Zeme až na Mesiac.
 
Pre všetky pozorovania platí, že sa uskutočnia iba za priaznivých podmienok, teda jasnej, bezoblačnej oblohy. 
 
Krajská hvezdáreň v Žiline