Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Odborná činnosť VII/2019

Premenné hviezdy

Hlavným obsahom odbornej činnosti v oblasti pozorovania premenných hviezd v mesiaci júl 2019 bolo pozorovanie premenných hviezd v programoch SPHE - B.R.N.O., MEDÚZA, HERO.
 
  Júl 2019
35   pozorovaní premenných hviezd celkovo
22  
meraní publikovaných v databáze B.R.N.O.
9  

meraní z Kysuckej hvezdárne publikovaných v databáze AAVSO bolo použitých ostatnými pozorovateľmi na svete

 
V júli sme pokračovali vo fotometrii premenných hviezd cez fotometrické filtre BVRI naištalované na kamere G2-8300. Venujeme sa pozorovaniu niektorých jasnejších premenných hviezd 7 – 8 mag., u ktorých je nedostatok fotometrických dát z posledných rokov.
 
 

Medziplanetárna hmota

Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste pracujú dve automatické CCD kamery na záznam meteorov - kamera AMOS v rámci slovenskej profesionálnej siete SVMN (Slovak Video Meteor Network) a kamera NFC (Narrow Field Camera) v rámci stredoeurópskej siete pozorovania aktivity meteorov (Central European MEteor NeTwork).
 
Výsledky astrometrických meraní  publikovaných  v cirkulároch IAU MPC centra:
 -  Kométa  C/2019 K7 (SMITH).
 
Kométa C/2019 K7 (SMITH) sa v súčasnosti pohybuje na južnej oblohe v súhvezdí Južné ryba a jej vzdialenosť od Zeme je 4,5 AU. Perihéliom preletí kométa na budúci rok 17. júna 2020.Vzdialenosť kométy od Slnka bude v tej dobe okolo 4,45 AU. Najbližšie k Zemi sa bude kométa nachádzať 16. júla 2020 vo vzdialenosti 3,65 AU, to sa už bude pohybovať na severnej oblohe v súhvezdí Štít. Jasnosť kométy by mohla prekročiť 14 magnitúdu. Dráha v slnečnej sústave link. Viac na stránkach MPC centra link.

 

Aktivita Slnka

Aktivita Slnka je i naďalej typická pre blížiace sa minimum činnosti. Na Krajskej hvezdárni v Žiline vizuálne pozorujeme slnečnú aktivitu vo fotosfére. Na Pozorovateľni ma Malom diele v Žiline bolo v júli 2019 uskutočnených 24 vizuálnych pozorovaní so zakresľovaním, na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste bolo 22 pozorovaní. Tieto slúžia o.i. na určenie predbežného relatívneho čísla slnečných škvŕn v rámci programu SIDC ako základnej charakteristiky slnečnej aktivity. 
 
 

Ďalšie odborné aktivity

Júlové noci sú síce krátke, no aj tak nám letná obloha ponúka množstvo jasných objektov na pozorovanie. Okrem hmlovín či hviezdokôp predovšetkým planéty Juiter a Saturn. Astronomickým úkazom mesiaca bolo čiastočné zatmenie Mesiaca 16.7.2019. Počasie nebolo dokonalé, no niečo sa podarilo nafotiť.
 
   
Časozberné video letnej oblohy. Jasné objekty vpravo a v strede sú planéty Jupiter a Saturn. Autor: M. Urbaník
 
   
 
 
 Krajská hvezdáreň v Žiline