Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Prenosné digitálne planetárium

Hľadáte spôsob ako obohatiť vaše podujatie či doplniť školské vyučovanie?

 

Krajská hvezdáreň v Žiline vám ponúka sférické premietanie vzdelávacích a zábavných programov s astronomickou a prírodovednou tematikou, a to prostredníctvom nášho nového prenosného digitálneho planetária. Atraktívnou a modernou formou obohatí výučbu vo vašej škole alebo kultúrne podujatie pre verejnosť. 

Jednotlivými programami vás budú sprevádzať odborní pracovníci Krajskej hvezdárne v Žiline, ochotní zodpovedať zvedavé otázky vašich žiakov či návštevníkov. Jeho prevádzka aj ponuka programov je koncipovaná prevažne pre využitie na školách. Je však možné ho využiť aj pre širokú verejnosť, najmä pri rôznych hromadných akciách kultúrneho či vzdelávacieho charakteru. 

 
 

Čo je prenosné planetárium? 

Prenosné digitálne planetárium je spôsob ako obohatiť výučbu vo vašej škole zábavnou, atraktívnou a zážitkovou audiovizuálnou formou. Výhodou je, že nie je nutné cestovať so žiakmi mimo objekt školy. Prídeme za vami všade tam, kde si nás pozvete.
 

Ako prenosné planetárium vyzerá? 

Prenosné digitálne planetárium tvorí nafukovacia kupola, ktorá má z vnútornej strany projekčné plátno. Kupola je držaná vnútorným pretlakom, takže nie je potrebná žiadna podporná mechanická konštrukcia. Vo vnútri je počítačovo ovládaná projekčná aparatúra s projekciou 360°, pomocou ktorej sa zobrazuje umelá obloha alebo premieta program. Vnútorný priemer kopuly dosahuje 5,5 m, vonkajší okolo 6,5 m a výška kupoly je cez 3 m. 
Pre inštaláciu planetária je vhodná napr. telocvičňa, aula či priestranná hala. Priestor nutný pre montáž je minimálne 7 x 7 m, minimálna výška stropu je 3,5 m. 
 

Ako prebieha inštalácia? 

Doba nutná k sprevádzkovaniu (montáž a nafúknutie) sa pohybuje okolo 45 až 60 minút, čas potrebný pre demontáž okolo 30 až 45 minút. Stanovište musí byť vybavené elektrickým prívodom - klasickou zásuvkou na 230 V striedavých, pre napájanie aparatúry a ventilačného zariadenia. Miesto pre rozloženie planetária musí byť pozametané a umyté! 
 

Ako prebieha program v prenosnom planetáriu?

Kopula má kapacitu 25 osôb, ktorú v prípade malých detí možno po dohode rozšíriť na 30 osôb. Program v ňom pozostáva z dvoch častí a jeho trvanie sa v závislosti od vybraného filmu pohybuje od 35 do 45 minút. Prvá časť pozostáva z programu s názvom Jednoduchá orientácia na oblohe, druhá pozostáva z premietania vami zvoleného fulldome filmu. Ponuku nájdete nižšie.
 

Podmienky a cena: 

Aktuálnu výšku vstupného nájdete tu. Dopravu si neúčtujeme! 
Minimálny počet účastníkov: 100. V prípade záujmu menšej skupiny nás kontaktujte.  
 
 

Ako sa objednať:

Výukový program je možné objednať buď osobne, telefonicky, alebo e-mailom. 
Krajská hvezdáreň v Žiline, Dolinský potok 1278 024 01 Kysucké Nové Mesto 
Tel: 041/4212946; Mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

 

Ponuka programov: 

Každý program pozostáva z dvoch častí a jeho trvanie sa v závislosti od vybraného filmu pohybuje od 35 do 45 minút. Prvá časť pozostáva z programu s názvom Jednoduchá orientácia na oblohe, druhá pozostáva z premietania vami zvoleného fulldome filmu. 
 

JEDNODUCHÁ ORIENTÁCIA NA OBLOHE 

Zoznamuje jednoduchou formou s dennou a nočnou oblohou. Ukáže súvislosť svetových strán a východov a západov Slnka, jeho denného pohybu po oblohe vrátane zmeny jeho výšky nad obzorom počas roka. Na tmavej nočnej oblohe predvedieme Mesiac a jeho postupne sa meniacu podobu. Návštevníkom tiež ukážeme jednotlivé súhvezdia, základnú orientáciu na oblohe a niekoľko najjasnejších hviezd, pričom vysvetlíme rozdiel medzi hviezdou a planétou. 

 

Ponuka fulldome filmov:

NOVÉ V PONUKE - COSMIX

Chceli by ste sa raz stať astronautom? Pre mnohých z nás je to práca snov, viete však čo všetko by vás v tejto práci čakalo? Po zhliadnutí nášho programu vám to bude úplne jasné! Dozviete sa, ako vyzerá let do vesmíru a ako sa naň pripraviť. Z rotujúcej centrifúgy skočíte rovno do kozmickej rakety. A kam vás zavedie? Priamo na Medzinárodnú vesmírnu stanicu! Dozviete sa ako sa vo vesmíre pracuje, spí, varí kozmické jedlo, používa kozmická toaleta či umývajú zuby. No a na záver nebude chýbať ani prelet zemskou atmosférou späť na Zem.
Dĺžka: 14 minút
Vhodné: MŠ, ŽS, SŠ
   

NOVÉ V PONUKE - SLNKO NAŠA ŽIVÁ HVIEZDA

Slnko, naša najbližšia hviezda, elektráreň našej planéty, zdroj energie, ktorý poháňa vetry, počasie a všetok život. Na náš svet svieti už štyri a pol miliardy rokov. Svetlo z neho letí na Zem približne 8 minút a 20 sekúnd, pričom z našej druhej najbližšej hviezdy, Proxima Centauri, letí svetlo na Zem 4,2 roka. Poďte s nami objaviť tajomstvá našej hviezdy a pozrieť sa na ňu nielen zo zemského povrchu ale i z vesmíru.
Dĺžka: 25 minút
Vhodné: ŽS, SŠ
 
   

SO ZVIERATKAMI O VESMÍRE

Štyria zvierací kamaráti Krtko, Zajac, Ježko a Sova sa vydajú na prieskum raketovej základne za lesom aby odhalili záhadu obrovských plameňov na oblohe. Spoločne s ich novým kamarátom Myšiakom sa vyberú do vesmíru. Spoznajú všetky planéty slnečnej sústavy a dozvedia sa, že dokonca i na oblohe sa nachádzajú zvieratká. Také, ktoré sú poskladané z hviezd.
Dĺžka: 25 min.
Vhodné pre: predškoláci MŠ, 1. stupeň ZŠ
   

DOBRODRUŽSTVO SLNEČNEJ SÚSTAVY

Zem, náš planetárny domov, obieha okolo Slnka, spolu so siedmimi ďalšími planétami a množstvom menších telies, ako sú mesiace planét, planétky či kométy. Preskúmajte spolu s nami najbližšie okolie Zeme a odhaľte tajomstvá našich vesmírnych susedov. Čaká vás dobrodružná cesta z ohnivého povrchu Slnka naprieč celou slnečnou sústavou až po ľadovú oblasť komét. 
Dĺžka: 12 min.
Vhodné pre: 3. až 9. ročník  
 
   

POLARIS

Dobrodružstvo tučniaka Jamesa a polárneho medveďa Vladimíra v lietajúcej ponorke, ktorí objavujú záhadu polárnej noci. Pri svojom vedeckom bádaní musia podniknúť cestu do vesmíru, ktorá sa nezaobíde bez komplikácií. 
Dĺžka: 29 min. 
Vhodné: predškoláci MŠ, 1. stupeň ZŠ 
   

ZO ZEME DO VESMÍRU 

Dobrodružná výprava za spoznávaním tajomstiev vesmíru, ktorá začína v pradávnej minulosti, kedy naši dávni predkovia upierali svoj zrak k oblohe, vedie v čase do súčasnosti a v priestore na hranice nám známeho vesmíru. 
Dĺžka: 31 min. 
Vhodné: 4.- 9. ročník 
   

DVA MALÉ KÚSKY SKLA 

Galileove pozorovania ďalekohľadom spôsobili revolúciu, ktorá navždy zmenila náš pohľad na vesmír, naše miesto v ňom a pokračuje už vyše štyri storočia. V našom filme vás zavedieme medzi súčasných amatérskych pozorovateľov a spolu s nimi objavíte divy a krásy, ktoré vám dokážu sprostredkovať aj malé ďalekohľady. Zoznámite sa aj s vedcami, ktorí nám tento pohľad umožnili. 
Dĺžka: 23 min. 
Vhodné: 5.- 9. ročník 
   

AKO PRICHÁDZAME O TMU 

Hviezdna obloha je miznúcim pokladom, pretože svetelné znečistenie ničí náš pohľad na vesmír. Nielen ohrozuje astronómiu, narušuje život voľne žijúcich zvierat a ovplyvňuje ľudské zdravie. 
Dĺžka: 6 min. 
Vhodné: 5.- 9. ročník 
   

VÝPRAVA ZA SLNKOM 

Slnko je naša najbližšia a najdôležitejšia hviezda. Program vysvetľuje, čo vieme o našej fascinujúcej hviezde. Je zameraný hlavne na prejavy súvisiace s jeho magnetickým poľom, ako sú napr. slnečné škvrny, úniky koronálnej hmoty, ktoré môžu spôsobiť krásne polárne žiare, ale tiež môžu byť potenciálne deštruktívne nielen pre zemskú atmosféru a magnetické pole chrániace všetok život na Zemi, ale aj pre astronautov a satelity.
Dĺžka: 6 min. 
Vhodné: 5.- 9. ročník 
   

NEUVERITEĽNÉ SLNKO

Každú sekundu Slnko vyžiari do priestoru miliónkrát viac energie, než svet spotrebuje za rok. Odkiaľ pochádza také obrovské množstvo energie? Vďaka skutočným snímkam, ktoré urobilo Solar Dynamics Observatory (SDO) spoznáte skutočnú povahu Slnka a zistíte, že nie je ani zďaleka také pokojné, ako sa zdá na prvý pohľad. 
Dĺžka: 11 min. 
Vhodné: 2. stupeň ZŠ

TEŠÍME SA NA SPOLUPRÁCU!