Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Ďalší medzihviezdny návštevník slnečnej sústavy (2019)
Amatérsky astronóm Genadij Vladimírovič Borisov pozoroval 30. augusta 2019 na svojom observatóriu MARGO, na južnej časti polostrova Krym, nový objekt vykazujúci kometárnu aktivitu. Šlo už o jeho ôsmy objav podobného telesa.
 
Na NEOCP bol objekt predbežne označený ako gb00234. Pozorovania, ktoré prichádzali v ďalších dňoch potvrdili, že novoobjavené teleso je kométa a pohybuje sa po hyperbolickej dráhe. Dostala pomenovanie P/2019 Q4 Borisov. Ďalšie získané údaje upresnili jej dráhu v priestore a výsledkom bolo definitívne potvrdenie, že kométa je skutočne na hyperbolickej dráhe a prilieta do našej slnečnej sústavy z medzihviezdneho priestoru. To bol dôvod prečo IAU zmenila jej pomenovanie na 2I/Borisov a formálne potvrdila jej medzihviezdny pôvod. Číslo 2 znamená, že je to už druhý objekt s podobným pôvodom, prvý bol medzihviezdny asteroid 1I/Oumuamua, ale 2I/Borisov je prvá medzihviezdna kométa.
 
 

To čo potvrdilo medzihviezdny pôvod kométy bola jej vysoká rýchlosť vzhľadom k Slnku. Úniková rýchlosť zo slnečnej sústavy je vo vzdialenosti 1AU 42 km/s. Kométa sa vo vzdialenosti 6,7AU od Slnka pohybovala rýchlosťou 32km/s, pri 2,7AU to bolo už 41km/s a pri prechode perihéliom by mala mať rýchlosť až 44km/s. 2I/Borisov tak bude pokračovať vo svojej ceste našou Galaxiou ďalej.
 
Dráhové elementy kométy nám ukazujú, že dráha 2I/Borisov je skutočne extrémne hyperbolická s excentricitou 3,3 - 3,4. (Na porovnanie excentricita 1I/Oumuamua sa odhaduje na ~ 1,2, pre kružnicu je e = 0, pre elipsu 0 < e < 1, pre parabolu e = 1 a pre hyperbolu e > 1.) Do slnečnej sústavy vstúpila zo smeru súhvezdia Kasiopeja, po prelete okolo Slnka bude pokračovať smerom do súhvezdia Teleskop. Perihélium prekoná 8. decembra 2019 vo vzdialenosti 2AU od Slnka.
 

V súčasnosti sa nachádza 2I/Borisov v súhvezdí Leva a jej jasnosť sa pohybuje okolo 17 mag. Vlastným pohybom sa pohybuje južným smerom, 13. novembra v súhvezdí Sextant prekročí nebeský rovník na oblohe a dostane sa na južnú oblohu. V čase prechodu perihéliom sa bude kométa nachádzať na rannej oblohe v súhvezdí Pohár a jej maximálna jasnosť by mohla dosiahnuť 15 mag., tá samozrejme záleží na aktivite kométy a jej produkcii prachu a plynu.
 
 
 
V našich zemepisných šírkach prestane byť kométa pozorovateľná v posledných dňoch roku 2019.
 
M. Urbaník. Krajská hvezdáreň v Žiline