Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Zaznamenali sme prechod planéty Merkúr popred disk Slnka (2019)
Na 11.11.2019 bola predpovedaná astronomická udalosť roka, prechod planéty Merkúr popred disk Slnka (písali sme o tom na Prechod Merkúra pred slnečným diskom 11. novembra 2019).
 
Niekoľko dní predtým bolo treba pripraviť techniku na pozorovanie, aj s ohľadom na to, že pozorovanie budú chcieť absolvovať aj návštevníci našich zariadení. Jedinou prekážkou v tento deň mohlo byť počasie. Vieme, ako vyzerá v novembri počasie u nás na severe Slovenska. Celé dopoludnie bola prakticky nad celým území Slovenska nízka oblačnosť. Čuduj sa svete o 11:40 začalo na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste spoza mrakov presvitať slnko! Zostalo zhruba jeden a pol hodiny na prípravu ďalekohľadov, filtrov na ich zatemnenie, fotoaparátov a ďalšieho príslušenstva.
 
 
Fotografia zachytáva celý pozorovateľný priebeh prechodu planéty Merkúr popred disk Slnka. Obrázok vznikol skladaním jednotlivých expozícií, ktoré boli robené každých päť minút. Fotografie boli zhotovené fotoaparátom Canon 6D cez ďalekohľad Konus 120/1000 mm s Barlowovou šošovkou, ktorá predĺžila ohnisko ďalekohľadu na tri metre. Preto je Merkúr viditeľný ako kotúčik, a nie ako bodka. 
 
Celé popoludnie až do západu slnka bolo takmer jasno. Sem-tam nejaký obláčik. Práve tie oblaky pekne zafarbili obzor a slnko do oranžova - zapadajúce slnko a malá červená bodka Merkúr. 
 
Z jednotlivých fotografií bolo urobené časozberné video. Expozície boli robené každých 10 sekúnd. Určite si všimnete, že asi po 3 sekundách sa Merkúr prestane hýbať. To preto, lebo v tomto okamžiku preletelo popred slnko aj lietadlo a prelet bol zaznamenaný iba na jednom zábere. Keby sme vložili do videa iba túto jednu snímku, nezbadali by ste skoro nič. Preto je video na malý okamžik zastavené. Celý prechod trval od prvého kontaktu po západ slnka dve hodiny. 

 
Na záver trochu netradičná fotografia. Bola zhotovená fotoaparátom Canon 6D cez špeciálny ďalekohľad na pozorovanie Slnka, tzv. chromosférický ďalekohľad Lunt s ohniskovou vzdialenosťou jeden meter. Výsledný obrázok vznikol zložením jednotlivých expozícií zhotovených každých desať minút. „Červený pomaranč" je vrstva Slnka, ktorá sa volá chromosféra. Na okraji disku sú viditeľné malé protuberancie. Malá čierna bodka je planéta Merkúr. 
 
 
 
RNDr. Ján Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline