Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Čo môžeme pozorovať pri polotieňovom zatmení Mesiaca? (2020)
Už dnes 10. januára 2020 nastane polotieňové zatmenia Mesiaca. Nemajte však prehnané očakávania. Na rozdiel od výrazného čiastočného alebo úplného zatmenia si pri polotieňovom všimnete len mierny pokles jasnosti časti Mesiaca.
 
Slnko nie je bodovým zdrojom žiarenia a preto je kužeľ tieňa Zeme v priestore obkolesený ešte polotieňom. Pri pohľade z mesačného povrchu v polotieni by ste videli Slniečko vykúkať spoza okraja Zeme. Žiaden ostrý okraj tieňa na povrchu Mesiaca neuvidíte. Polotieň Zeme nie je opticky homogénny. Najhustejší je v blízkosti úplného tieňa a smerom von jeho hustota klesá. Pri tomto zatmení bude Mesiac prechádzať tieňom Zeme tak, že  tmavšie sa budú javiť oblasti na jeho južnej pologuli. Povrchové útvary na Mesiaci majú rôznu mieru odrazivosti svetla (albedo), ktoré sa v prípade polotieňa kombinuje s fázovým uhlom osvetlenia útvaru Slnkom na povrchu Mesiaca (tzv.  sférické, Bondovo albedo). Čím tmavší je útvar na Mesiaci, tým zreteľnejšie bude jeho stmavnutie počas zatmenia.
 
Mesiac vstúpi do polotieňa 10. januára 2020 o 18:07 SEČ a jeho stmavnutie bude najvýraznejšie v okamihu najväčšej fázy prechodu polotieňom okolo 20:11 SEČ. Koniec zatmenia nastane o 22:12 SEČ.
 

 

 
 
Na pozorovanie úkazu nepotrebujete nič. Je viditeľný aj voľným okom, môžete si pomôcť aj binokulárom. Ten najdôležitejší predpoklad úspešného pozorovania je počasie. Štatisticky je predpoveď na dnes mizerná. Za obdobie od roku 2000 doteraz pripadá na tento dátum oblačno v 80% dní (1). Buďte však optimisti! Môžete prísť aj k nám na večerné pozorovanie na Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste či Pozorovateľňu na Malom diele v Žiline. Začíname o 17:00 a uvidíme, koľko vydržíme.
 

Porovnanie Mesiaca v splne a v priebehu polotieňového zatmenia z 10.-11.2.2017 

 
Krajská hvezdáreň v Žiline