Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Virtuálna hvezdáreň

Vážení návštevníci a priaznivci,

keďže z dôvodu zavedenia celoštátnych a regionálnych opatrení na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosného respiračného ochorenia vyvolaného vírusom COVID-19 sú všetky kultúrne zariadenia na Slovensku zatvorené, chceme Vás pozvať na virtuálnu prehliadku pracovísk Krajskej hvezdárne v Žiline.

Dnes Vám pomocou 360o panorám predstavíme Pozorovateľňu na Malom diele v Žiline a Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste a ich prístrojové vybavenie.

Pozorovateľňa na Malom diele v Žiline

 

Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste

Geologická expozícia Ako vznikali Karpaty

Malá geologická expozícia v areáli Kysuckej hvezdárne vám priblíži vznik a geologickú históriu spoločného pohoria Čechov a Slovákov, vonkajších Západných Karpát. Ponúka prehľad hlavných druhov hornín podložia Vonkajších Západných Karpát v podobe veľkoobjemných vzoriek hornín, doplnených informačnými tabuľami.Viac informácií sa dozviete z brožúrky Ako vznikali Karpaty.

Prednášková sála na Kysuckej hvezdárni ponúka priestor na vzdelávanie pre 50. návštevníkov. Je vybavená modernou multimediálnou technikou, ozvučením, príjemným osvetlením.

 

Vďaka projektu EÚ s názvom „Brána do vesmíru“ sa nám podarilo pretvoriť Kysuckú hvezdáreň na moderné edukatívne zariadenie. Túto časť areálu voláme cesta planét. Sú v nej umiestnené troje slnečné hodiny. Jedny ako súčasť armilárnej sféry, druhé na južnej stene budovy. Zobrazujú tzv. pravý slnečný čas. Je na nich 12 hodín v okamihu, keď je slnko u nás presne na juhu. 

 

 

Tretie, na zemi, tzv. analemické hodiny, ukazujú náš občiansky čas (ten, ktorý máme na hodinkách). Pomocou elipsy  s názvom analéma je čas korigovaný o nepravidelný pohyb našej Zeme okolo Slnka počas roku (alebo pohyb slnka po oblohe).Ako fungujú tieto hodiny? Stačí položiť kovovú tyč, tzv, gnómon na dátumovú značku a tieň ukáže čas. Nevýhodou všetkých slnečných hodín sú „baterky“ – ak je zamračené alebo je tma, čas nevieme určiť.

Modely planét sú v pomernej veľkosti. Základným údajom, z ktorého boli odvodené, je priemer Slnka, symbolicky zobrazeného na analemických hodinách. Priemer Slnka je 4 m.

Ku každej planéte je stručná popisná tabuľka so základnými údajmi. Ďalšie informácie o slnečnej sústave získate z informačnej tabule.

 

Domáca úloha:

  1. Na pozorovateľni na Malom diele sa nachádzajú rôzne budovy, ktoré spravuje Krajská hvezdáreň v Žiline. Koľko ich je? Koľko z nich slúži pre odbornú činnosť hvezdárne?

  2. Na našich stránkach sa dočítate, kedy bola zriadená  hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste pod názvom Ľudová hvezdáreň. Kedy to bolo?

  3. V areáli Kysuckej hvezdárne sa nachádzajú tri druhy slnečných hodín. Dvoje z nich ukazujú tzv. pravý slnečný čas, jedny ukazujú náš občiansky čas. V niektorých ročných obdobiach môže byť rozdiel na nich až + –15 minút. Štyrikrát do roka hodiny ukazujú rovnaký čas. Kedy to je (s presnosťou 10 dní)? (pomôže vám fotografia analémy)

  4. Dočítali ste sa, aký je priemer Slnka na analemických hodinách. Zistite, aký je priemer modelov planéty Zem a planéty Jupiter v cm (s presnosťou 10 %).

  5.  Na večernej oblohe na západe svieti okrem Mesiaca ešte ďalší jasný objekt. Čo je to? (aj toto sa môžete dozvedieť z našich stránok).

Odpovede posielajte do 5.4.2020 na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Z úspešných riešiteľov vyžrebujeme jedného riešiteľa, ktorého odmeníme našimi propagačnými a metodickými materiálmi. Okrem správnych odpovedí uveďte aj poštovú adresu, aby sme Vám darček mohli poslať.

 

Krajská hvezdáreň v Žiline