Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Virtuálna hvezdáreň II
Vážení návštevníci a priaznivci,
pozývame Vás na druhú virtuálnu prehliadku Krajskej hvezdárne v Žiline.
 
Minulý týždeň ste boli jedným očkom v Geoparku, dnes bude celá prehliadka tejto časti areálu Kysuckej hvezdárne.
 
Toto je časť areálu s názvom Cesta planét v noci. 
 
Všade prítomné svetelné znečistenie. Ale môže to byť aj horšie, však? 
 
Najdôležitejším prístrojom každej hvezdárne je montáž s hlavným ďalekohľadom. U nás máme takýto pokrivený. To preto, aby sme s ním mohli pozrieť za každý roh vesmíru. Poďte sa naň pozrieť do kupoly. 
 
Každý ďalekohľad má svoj účel. Tak napr. ten najmenší sa volá hľadáčik. Keďže má malé zväčšenie, vidíme pomocou neho väčšiu časť oblohy a medzi hviezdami sa nestratíme. Ak chceme pozorovať nejaký slabší objekt (kométu, planétu, hviezde zoskupenie...), pomocou hľadáčika objekt vyhľadáme, a potom pozorujeme vo veľkom ďalekohľade.
 
Ďalekohľady slúžia nielen na sprostredkovanie informácií o vesmíre pre našich návštevníkov, ale aj na výkon odborno-pozorovateľskej činnosti hvezdárne. Hvezdáreň realizuje tieto programy:
Slnečná fyzika Medziplanetárna hmota Pozičné merania
     
Astrometria a fotometria malých telies slnečnej sústavy Fotometria premenných hviezd Astronomická fotografia
 
Postupne Vám v ďalších prehliadkach predstavíme jednotlivé programy.
 

Dnes začneme slnečnou fyzikou

Atmosféra Slnka, ktorú môžeme denne pozorovať voľnými očami aj klasickými ďalekohľadmi, sa volá fotosféra. V tejto časti sa dajú pozorovať útvary: slnečné škvrny, granule, fakulové polia. Sú to základné prejavy premenlivej aktivity Slnka. Slnečné škvrny boli náhodne pozorované už v staroveku. S použitím ďalekohľadu sa začali získavať ohromné množstvá informácií nielen o Slnku, ale o celom vesmíre.
 
Na hvezdárni v Žiline sa aktivita Slnka pozoruje od roku 1961, na hvezdárni v Kysuckom Novom Meste od roku 1991. 

Pozorovania sa vykonávajú vizuálne so zakresľovaním. 

 
Vizuálne pozorovania na Kysuckej hvezdárni postupne dopĺňame fotografickými pozorovaniami celého slnečného disku aj detailov škvŕn.
 

Ak by ste v súčasnosti chceli pozorovať slnečné škvrny, mali by ste smolu. Slnko je už dlhšiu dobu v minime svojej aktivity a výsledkom je neprítomnosť slnečných škvŕn a fakulových polí na disku.
Na porovnanie ako vyzerá Slnko počas minima a maxima aktivity.
 
 
Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste vykonávame sporadicky aj fotografické pozorovania chromosféry Slnka. Je to oblasť atmosféry nad fotosférou. Dá sa pozorovať pomocou špeciálnych ďalekohľadov vyzbrojených vhodnými filtrami. S nástupom vyššej aktivity Slnka túto činnosť budeme robiť systematicky.
 
 
Najvrchnejšia časť atmosféry Slnka sa volá koróna. Podarilo sa nám zúčastniť niekoľkých expedícií za pozorovaním úplného zatmenia Slnka, pri ktorom sa dá koróna pozorovať. Ale o tom Vám porozprávame v niektorom ďalšom diele Virtuálnej prehliadky.
 
V tomto mimoriadnom období si trúfame žartovať, že keď sme už videli korónu, mali by sme byť imúnny voči koronavírusu!!! Či?
 
 
Niektoré telesá sa pri pohybe v slnečnej sústave dostanú medzi Zem a Slnko. My ich vtedy môžeme pozorovať ako sa premietajú na slnečný disk. Z prirodzených telies sú to Merkúr, Venuša a Mesiac, z technických prostriedkov lietadlá a Medzinárodná vesmírna stanica ISS.
 

A na záver, ako vždy keď píšeme o pozorovaní Slnka: Nikdy nepozorujte Slnko nechráneným zrakom. Mohli by ste si ho trvalo poškodiť!

 

Domáca úloha:

1. Vedeli by ste napísať aspoň jeden typ vesmírnych telies, ktoré zahrnujeme pod pojem medziplanetárna hmota?
2. Slnečná škvrna sa skladá z dvoch častí - umbry a penumbry. Aký je slovenský názov umbry?
3. Od ktorého roku sa na Kysuckej hvezdárni pozoruje systematicky slnečná fotosféra?
4. Ako sa volá úkaz, keď sa medzi Zem a Slnko dostane Mesiac?
5. Teoreticky koľkokrát by ste sa mohli pozrieť na slnečnú fotosféru ďalekohľadom bez ochranných filtrov?
 
Domácu úlohu posielajte do 14.4.2020 na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Z úspešných riešiteľov vyžrebujeme jedného riešiteľa, ktorého odmeníme našimi propagačnými a metodickými materiálmi. Okrem správnych odpovedí uveďte aj poštovú adresu, aby sme Vám darček mohli poslať.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline