Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Kométa C/2020 F8 (SWAN) (2020)
Po sklamaní, ktoré nám priniesol rozpad jadra kométy C/2019 Y4 (ATLAS), nám obloha ponúka náhradu. Kométa C/2020 F8 (SWAN) nás trochu potrápi pri súmračných pozorovaniach, ale veríme, že nesklame.
 
Novú kométu objavil 25. marca 2020 austrálsky amatérsky astronóm M. Matiazzo na zázname kamery SWAN na družici SOHO a neskôr objav potvrdili aj zo zeme. Na základe 229 pozorovaní bola jej dráha určená ako hyperbolická (s excentricitou väčšou ako 1), s perihéliom vo vzdialenosti 0,43 AU od Slnka. Kométa ním prejde 27. mája 2020.
 
Keďže kométa je v blízkosti Slnka zrejme po prvý krát, očakáva sa jej mimoriadna jasnosť. V období od maximálneho priblíženia k Zemi 13.5. až do prechodu perihéliom a tesne po ňom by jej jasnosť mala rásť dokonca nad hranicu viditeľnosti voľným okom, až ku +3,0 magnitúde. Predpoveď jasnosti komét je však na rozdiel od ich polôh veľmi neistá a nepresná. A zatiaľ sa predpovede naozaj príliš nenapĺňajú. Kométa sa od začiatku mája drží na jasnosti okolo 5 magnitúd a teda na jej pozorovanie je potrebný ďalekohľad.
 
Sklon dráhy (i = 110,805°) priviedol kométu z južnej hemisféry na severnú začiatkom mája a na dráhe okolo perihélia bude u nás cirkumpolárna (nezapadajúca). V týchto dňoch môžeme kométu pozorovať na rannej súmračnej oblohe, avšak len veľmi nízko nad obzorom v súhvezdí Perzeus. Noci sú už krátke, brieždiť sa začína skoro. Ideálne sa o pozorovanie treba pokúsiť začiatkom nautického súmraku, keď je Slnko okolo 12° pod obzorom, čo v týchto dňoch znamená zhruba do 3:30 SELČ. Zajtra ráno 20. mája bude kométa blízko známej hviezdy Algol (β Per), v čase začiatku nautického súmraku okolo 3:23 SELČ bude len asi 10° nad severovýchodným horizontom. Po 25. máji sa ranné podmienky na pozorovanie budú postupne zhoršovať, no na krátke obdobie sa zlepší pozorovateľnosť kométy na večernej oblohe. 31. mája bude kométa blízko jasnej hviezdy Capella (α Aur) a na konci večerného nautického súmraku ju nájdeme 12° nad severozápadným obzorom. S ďalšími pribúdajúcimi dňami sa podmienky na jej pozorovanie budú vo všeobecnosti zhoršovať. Uhlové približovanie ku Slnku spolu s rastúcou vzdialenosťou od Zeme a klesajúcou jasnosťou umožnia kométu pozorovať približne do polovice júna.  
 
Aj počas najlepších geometrických podmienok odporúčame pozorovať kométu malým binokulárnym ďalekohľadom (napr. poľovnícky triéder). Vhodný je tiež tréning identifikácie hviezd na súmračnej oblohe večer i ráno. Určite si na pozorovanie nájdite miesto bez rušivého osvetlenia a nevyhnutný je aj nízky obzor v smere od severozápadu po severovýchod. A ešte vás môže prekvapiť rušivý svit Mesiaca. Hoci ak sa vám kométu nepodarí nájsť, zamierte svoje ďalekohľady práve na jeho kosáčik. On vám to aspoň trošku vynahradí. 
 

 

Krajská hvezdáreň v Žiline