Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Charles Messier a jeho slávny katalóg (2020)

Každý jasnejší objekt na oblohe má svoje jednoznačné označenie. Sú starostlivo očíslované a zoradené do dnes už obrích astronomických katalógov. Viac ako stovka tých najjasnejších dodnes nesie označenie písmenom M a patrí do Messierovho katalógu.  
 
Charles Messier sa narodil 26. júna 1730 v mestečku Badonviller v dnešnom Francúzku. Mnohé zdroje uvádzajú, že vyrastal v skromných podmienkach, iné naopak, že jeho rodina žila na veľmi dobrej úrovni. Záujem o astronómiu v ňom spečatilo pozorovanie kométy so šiestimi chvostmi (Veľká kométa z roku 1744) a prstencového zatmenia Slnka z roku 1748. Vtedy mal Charles Messier 14 rokov. V roku 1751 sa presťahoval do Paríža kde pôsobil ako pisár u astronóma a kartografa francúzskeho námorníctva Josepha N. Delislea (1688-1768). 
 
V roku 1758 astronómovia očakávali veľkú udalosť v podobe návratu Halleyho kométy. Pri jednom z pozorovaní súvisiacim práve s jej hľadaním, spozoroval Messier malý obláčik v súhvezdí Býk. Najprv ho považoval za novú kométu, no objekt v priebehu ďalších pozorovacích nocí nevykazoval žiadny pohyb. Objav ho inšpiroval k zostaveniu zoznamu objektov severnej oblohy, ktoré pripomínajú kométy, ale nie sú nimi. Začal vytvárať katalóg kombináciou vlastných pozorovaní s poznatkami iných astronómov. 
 

O začiatku svojej práce píše vo francúzskej astronomickej ročenke Connaissance des Temps z roku 1801:

„K nápadu zostaviť katalóg ma priviedla hmlovina, ktorú som objavil nad južným rohom Býka 12. septembra 1758 pri pozorovaní kométy z tohto roku. Táto hmlovina sa tak podobala kométe svojím tvarom a jasnosťou, že som vyvinul úsilie objaviť ďalšie, aby si astronómovia neplietli tie isté hmloviny s práve objavenými kométami.“

Objekt sa dostal na prvé miesto Messierovho katalógu, s označením M1. Ide o pozostatok po výbuchu supernovy z roku 1054, známu Krabiu hmlovinu. V roku 1769 bola hotová prvá verzia Messierovho katalógu obsahujúceho objekty M1 až M45. Postupne, až do roku 1966, boli do katalógu dopĺňané ďalšie objekty až sa ich počet ustálil na 110 položkách.

V roku 1815 vo veku 85 rokov ranila Messiera mŕtvica, čo malo za následok čiastočné ochrnutie. Zomrel 12. apríla 1817 a bol pochovaný na cintoríne Père Lachaise v Paříži.
 
Messier za svoju kariéru objavil alebo spoluobjavil 13 komét. Jeho katalóg a označenie objektov v ňom sa dodnes používa v profesionálnej i amatérskej astronómii. Na jeho počesť je pomenovaný kráter na povrchu Mesiaca a asteroid 7359 Messier.
 
Kompletný katalóg s nádhernými obrázkami na stránke Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu:
 https://www.nasa.gov/content/goddard/hubble-s-messier-catalog
 
 
Soňa Sucháňová, Krajská hvezdáreň v Žiline