Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Čo pre nás chystá kométa C/2020 F3 (NEOWISE)? (2020)

Po dvoch sklamaniach je na oblohe ďalšia „nová“ kométa. Práve dnes prechádza perihéliom a je najbližšie k Slnku. Naplní naše očakávania?
 
Ďalším sľubným kandidátom na jasnú kométu je C/2020 F3 (NEOWISE). Objavená bola 27. marca 2020 družicovým programom NEOWISE, pohybuje sa retrográdne po výstrednej dráhe so sklonom 129° a s obežnou dobou od 4300 do 6500 rokov. O takýchto dlhoperiodických kométach sa predpokladá, že na svojom povrchu obsahujú väčšie množstvo zmrznutých plynov a ľadu, než „staré“ periodické kométy, ktoré sú pokryté vrstvou „prachu“ s iba málo aktívnymi oblasti. Práve preto sa aj u tejto očakáva dramatickejší priebeh jasnosti. V dňoch medzi 22. až 27. júnom kométa prelietala zorným poľom prístroja LASCO C3 družice SOHO, ktorá pozoruje okolie Slnka. V tomto období jasnosť stúpla a dnes sa pohybuje niekde na +1,9 magnitúdy a veríme, že bude ďalej zjasňovať.
 
Ak kométa prežije prelet okolo Slnka v zdraví, ukáže sa nám najprv na rannej oblohe. Od 11. do 25. júla 2020 bude u nás cirkumpolárna, čiže viditeľná počas celej noci. Hlava kométy síce bude len tesne nad severným obzorom, no prezradiť by ju mohol jej chvost. Na večernej oblohe (na konci nautického súmraku) bude pozorovateľná až niekedy po 13. júli. Kométa bude najbližšie pri Zemi  23. júla 2020 (0,69 AU). Jej jasnosť by potom mala postupne klesať. 
 
 
 
Niektoré odhady predpovedajú maximálnu jasnosť niekde okolo 2 magnitúd, iné, že by jej mohla narásť až do záporných hodnôt! Aj podľa tých horších odhadov by sme sa mali dočkať kométy viditeľnej aj v malom ďalekohľade. Kométy sú však veľmi nevyspytateľné objekty a preto nikto s istotou nevie presne predpovedať, ako to s ňou dopadne.
 
Nádej umiera posledná, držme jej aj sebe palce!
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline

 

PS: Kométa má vlastný Twitter. Sledujte jej aktuality: