Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Odborná činnosť VIII/2020

Premenné hviezdy

Hlavným obsahom odbornej činnosti v oblasti pozorovania premenných hviezd v mesiaci august 2020 bolo pozorovanie premenných hviezd v programoch SPHE pri ČAS a pozorovanie zákrytov hviezd asteroidmi.
 
VIII.   2020
81   pozorovaní premenných hviezd celkovo
77   meraní publikovaných v databáze B.R.N.O.
 45   meraní publikovaných v databáze AAVSO zdieľaných ostatnými pozorovateľmi na svete
 
Pokračujeme vo fotometrii jasných premenných hviezd cez fotometrické filtre BVRI, ktoré sú naištalované na kamere G2-8300 cez reflektor NWT 150/750. S dôrazom na premenné hviezdy GK Boo, V0456 Oph a EE Peg, odporúčané v rámci programu B.R.N.O.  
 
 

Medziplanetárna hmota

Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste pracujú dve automatické CCD kamery na záznam meteorov - kamera AMOS v rámci slovenskej profesionálnej siete SVMN (Slovak Video Meteor Network) a kamera NFC (Narrow Field Camera) v rámci stredoeurópskej siete pozorovania aktivity meteorov (Central European MEteor NeTwork).

 

Zapojili sme sa do follow-up astrometrie a fotometrie pri objave kométy C/2020 P1 (NEOWISE), výsledky publikované v cirkulári IAU MPEC 2020-P29. Zapojili sme sa do pozorovania zákrytu hviezdy UCAC4 419-096262 transneptúnskym objektom 307261 (2002 MS4) 8. augusta. Zákryt bol z našich zemepisných šírok nepozorovateľný, tieň prechádzal mimo pozorovacieho miesta na hvezdárni, avšak celkovo prispel k spresneniu veľkosti asteroidu. (Asteroidal occultation report form)

 

 

Aktivita Slnka

Na Krajskej hvezdárni v Žiline vizuálne pozorujeme slnečnú aktivitu vo fotosfére. Na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline bolo v auguste 2020 uskutočnených 22 vizuálnych pozorovaní so zakresľovaním, na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste bolo 18 pozorovaní. Tieto slúžia o.i. na určenie predbežného relatívneho čísla slnečných škvŕn v rámci programu SIDC ako základnej charakteristiky slnečnej aktivity. 
 
Aktivita Slnka je stále na nízkej úrovni. Sem tam sa objaví nejaká slnečná škvrna. V chromosfére vznikajú zatiaľ malé protuberancie, ale občas sú aj výnimočnejšie. Fotografie a video zachytávajú chromosféru Slnka v dňoch medzi 8. a 12. augustom. Zhotované boli kamerou QHY 174 a ďalekohľad Lunt 150/1000 mm.
 

 

Ďalšie odborné aktivity

Pozorovania objektu ZTF0ENg, ktorý ako sa neskôr zistilo bol satelit OGO-1, prispeli k spresneniu dráhy družice pri vstupe do zemskej atmosféry. To sa aj 29. augusta stalo, družica zanikla v atmosfére nad Polynéziou.
 
OGO-1 s hmotnosťou 487 kg bol posledným zo satelitov programu Orbiting Geophysical Observatory americkej NASA. Štartoval 4. septembra 1964. Bol jedným zo šiestich satelitov, ktorých úlohou bolo skúmať magnetosféru Zeme. Viac sa dočítaže na stránkach NASA alebo na Wikipedii (v angličtine).
 
 
 
 
 

Krajská hvezdáreň v Žiline