Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Svetový kozmický týždeň - Mars na dohľad (2020)
Už tradične si celý svet začiatkom októbra pripomína významné medzníky v histórii kozmonautiky a v rámci Svetového kozmického týždňa sa snaží propagovať vedu a šíriť nové poznatky medzi bežnú verejnosť. Tohto roku si pre nás pri tejto príležitosti aj nočná obloha pripravila niečo pekné a  zaujímavé. Práve v októbri nastáva opozícia planéty Mars. Bude to jedna z najpriaznivejších opozícií pre pozorovanie Marsu za posledných 49 rokov. 
 
 
Mars sa už počas leta vynímal na nočnej oblohe a hlavne v druhej polovici noci bol naozaj neprehliadnuteľný. Dosť sa o ňom hovorilo v júli tohto roku, kedy sa k nemu počas tzv. „štartovacieho okna“ vydali až tri samostatné misie z troch krajín sveta. Práve vhodné postavenie Zeme a Marsu sondám uľahčí ich ďalekú medziplanetárnu cestu. Marsu trvá takmer dvakrát tak dlho, kým obehne okolo Slnka, ako Zemi. Tá preto pravidelne červenú planétu postupne dobieha a nakoniec vždy aj predbehne. V týchto dňoch už môžeme Mars pozorovať takmer počas celej noci, čo je neklamným znakom toho, že sa postupne blíži do opozície so Slnkom.
 
Počas opozície sa pri pohľade zo Zeme planéta nachádza na opačnej strane oblohy ako Slnko, delí ich 180°, je pozorovateľná po celú noc. Zároveň sa práve v tomto čase planéta dostáva k Zemi aj najbližšie. V prípade Marsu nastáva opozícia každých 780 dní, ale kvôli eliptickým obežným dráham sú vzájomné vzdialenosti Zeme a Marsu pri každej opozícii rôzne a aj zdanlivá veľkosť Marsu sa mení. Minochodom: Mars nikdy neuvidíme na oblohe rovnako veľký ako Mesiac v splne. To je hoax.  
 
 
 
Tohtoročná opozícia Marsu nastane 13. októbra 2020. O týždeň skôr, 6.októbra 2020, bude Mars najbližšie k Zemi a to vo vzdialenosti 62,1 miliónov kilometrov. Pôjde o tretie najväčšie priblíženie od roku 1971. Bližšie bol iba v rokoch 2003 a 2018 a na ďalšie podobne priaznivé postavenie si počkáme až do roku 2033 a 2035. Mars sa bude nachádzať v súhvezdí Ryby a počas noci vystúpi do výšky viac ako 45° nad obzorom. Jeho jasnosť dosiahne -2,4 magnitúdy a vďaka jeho oranžovému nádychu si ho nemožno popliesť so žiadnou inou planétou. Už stredne veľkými ďalekohľadmi sa budú dať pozorovať jeho polárne čiapočky aj tmavšie povrchové útvary. Pred opozíciou v roku 2018 sa na Marse rozpútala obrovská prachová búrka, ktorá celú atmosféru zahalila rozvíreným prachom a žiadne detaily sme pri pozorovaní nevideli. Snáď nám to Mars tohto roku vynahradí. Následne sa Mars bude od Zeme už len vzďaľovať a jeho zdanlivá veľkosť bude postupne klesať. No určite nám všetkým bude na oblohe radosť robiť ešte aspoň niekoľko ďalších týždňov a možno aj mesiacov.
 
Pri tejto príležitosti sme pripravili sériu večerných pozorovaní pre verejnosť s názvom Mars na dohľad: od 5. do 9. októbra na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste a od 12. do 16. októbra na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline, každý večer o 19:30. Pozorovať budeme planétu Mars, Jupiter a Saturn ako aj ďalšie zaujímavé objekty oblohy. Prosíme návštevníkov, aby pri podujatiach dodržiavali platné protiepidemiologické opatrenia. Podrobnosi nájdete tu. Vstupné podľa aktuálneho cenníka.
 
 
 
Krajská hvezdáreň v Žiline