Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Inštalácia novej montáže na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste

Naše pracovisko, Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste, sa takmer po 35 rokoch dočká výmeny montáže na hlavnom ďalekohľade.

Pôvodná montáž a hlavný ďalekohľad pochádza z 80. rokov minulého storočia. Ich výroba trvala dva roky, podieľali sa na nej pán Kozelský a Gajdušek, objektív AS 200/3000 mm vyrobila firma ZEISS Jena v NDR. Už v roku 2008 si montáž vyžiadala čiastočnú modernizáciu. Systém navádzania montáže na objekty hviezdnej oblohy bol realizovaný cez operačný systém DOS alebo manuálne. Všetky staré počítače, v ktorých bolo možné tento systém prevádzkovať, už mali dávno za sebou svoju životnosť a zohnať starý, ale funkčný počítač s týmto systémom, je v súčasnosti prakticky nemožné. Montáž sa postupne tak technicky opotrebovala, že manipulácia s ňou bola pre našich zamestnancov fyzicky náročná a v niektorých momentoch nebezpečná. Pre realizáciu odborno-pozorovateľských a vedeckých programov i populárno-vzdelávacích programov pre verejnosť je preto jej výmena nevyhnutá.

V stredu 9.12.2020 bude naša stará montáž nahradená montážou od talianskej spoločnosti 10micron, ktorá je divíziou spoločnosti pre presnú mechaniku a vybavenie COMEC-Technology. Montáž s označením AZ4000 HPS je altazimutálna. Je priamo riadená počítačom alebo pomocou tasteru V.2 10 Micron (čo je taký malý ručný počítač).

Finančné prostriedky na modernizáciu zariadenia, ktorá zlepší podmienky pre prácu zamestnancov, zvýši presnosť a kvalitu odborných programov a zabezpečí komfort pre návštevníkov zariadenia poskytol Žilinský samosprávny kraj.

Pevne veríme, že už začiatkom roka 2021 vám budeme môcť novú montáž spolu ďalekohľadmi predstaviť a sprostredkovať vám nádherné pohľady do hlbín vesmíru.

Tlačová správa - Inštalácia novej montáže na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste (.pdf)

Krajská hvezdáreň v Žiline