Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Vianočná hviezda (2020)
Nezvyčajná „Vianočná hviezda“ nám rozžiari oblohu len tri dni pred Štedrým večerom. Práve v deň zimného slnovratu nastane veľká konjunkcia planét Jupiter a Saturn. Možno to bol práve tento úkaz, ktorý pred viac ako dvetisíc rokmi priviedol biblických Troch kráľov do Betlehema. 
 
Mnohí si betlehemskú hviezdu predstavíme ako kométu žiariacu nad jasličkami s novonarodeným Ježiškom. Toto dnes už tradičné vyobrazenie však pochádza až z obdobia stredoveku. Kométa sa po prvý raz ako symbol objavila nad jasličkami v Betleheme vďaka talianskemu renesančnému maliarovi Giotto di Bondone (1266 - 1337) vo svojom najväčšom diele Klaňanie sa Troch kráľov. Ak to nebola kométa, čo to bolo? Výbuch novy alebo supernovy, konjunkcia Saturnu s Jupiterom a Marsom? Betlehemská hviezda už stáročia budí záujem nielen teológov, historikov, ale aj astronómov. Ponúka sa nám viacero možností objasnenia tohto úkazu, no žiadna z nich zatiaľ nepriniesla úplne jednoznačné a uspokojivé vysvetlenie.
 
Problém spojenia reálneho astronomického úkazu a Betlehemskej hviezdy naráža na nepresnosť stanovenia roku Ježišovho narodenia. Ten sa podľa historikov narodil niekedy medzi rokmi 8 a 4 pred n. l. Pre toto obdobie je najuspokojivejším vysvetlením to, ktoré s Betlehemskou hviezdou spája viacnásobnú konjunkciu planét Jupiter a Saturn v súhvezdí Ryby. Takáto konjunkcia nastala v roku 7 pred n.l. a to hneď trikrát počas 11 mesiacov. Naviac, o pár mesiacov neskôr, sa k Jupiteru a Saturnu pridala aj planéta Mars. Konjunkcia planét ako taká nie je zas až takým výnimočným úkazom, no v spojení s vtedajším astrologickým významom jednotlivých telies a  starovekými proroctvami, mohla predstavovať biblickú hviezdu, ktorá priviedla pohanských učencov do Judei. 
 
 
Keď sa za čias kráľa Herodesa v judejskom Betleheme narodil Ježiš, prišli do Jeruzalema mudrci od východu a pýtali sa: „Kde je ten novonarodený židovský kráľ? Videli sme jeho hviezdu na východe a prišli sme sa mu pokloniť.“ 
(Evanjelium podľa Matúša 2, 1-2) link
 
Dve najväčšie planéty slnečnej sústavy Jupiter a Saturn nám večernú oblohu skrášľujú už od leta. A ak ste ich v posledných mesiacoch pozorovali, to, že sa na oblohe k sebe postupne približujú, ste si určite všimli. 
 
Konjunkcia nastáva, keď sa dva objekty pri pohľade zo Zeme nachádzajú na oblohe vedľa seba. V priestore slnečnej sústavy sú planéty od seba vzdialené aj miliardy kilometrov, no ak sa na svojich obežných dráhach dostanú do postavenia, pri ktorom spolu so Zemou ležia približne na jednej priamke, na oblohe sa nám premietajú tesne jedna vedľa druhej. V prípade Jupitera a Saturna sa konjunkcia opakuje približne každých 19,6 roka, no väčšinou ich pri nej na oblohe delí omnoho viac ako tých tohtoročných 6’. Takáto tesná konjunkcia týchto dvoch planét nastala naposledy 16. júla 1623 a v budúcnosti sa jej dočkáme až 15. marca 2080, preto by sme si toto vesmírne divadlo určite nemali nechať ujsť. Najväčšie priblíženie nastane 21. decembra 2020 okolo 19:30, vtedy budú už obe planéty u nás pod obzorom. Planéty sa nachádzajú v súhvezdí Kozorožca. Po zotmení sú už dosť nízko nad obzorom a zapadajú necelé dve a pol hodiny po Slnku.
 
Bohužiaľ, vzhľadom na platné opatrenia proti šíreniu koronavírusu vám tento pekný úkaz nebudeme môcť sprostredkovať. Ale nebojte sa, hravo to zvládnete aj bez nás :)
 
Postačí vám jasná obloha a dobrý výhľad. Planéty budú po západe Slnka už pomerne nízko nad obzorom. Preto bude najlepšie začať pozorovať čo najskôr a ideálne na nejakom vyvýšenom mieste s dobrým výhľadom na juhozápad. Ak bude vhodné počasie, určite to využite a pozorujte aj pár dní pred a po konjunkcii. Ak sa vyzbrojíte menším ďalekohľadom, budete môcť v zornom poli vidieť obe planéty súčasne a spolu s nimi aj niektoré z ich najväčších mesiacov. Okolo Jupitera mesiace Io, Európa, Ganymedes a Kallisto spolu so Saturnovým Titanom a možno aj Japetusom.
 
S prianím jasnej oblohy vám všetkým prajeme veľa štastia pri pozorovaní a príjemné prežitie vianočných sviatkov, aby ste si ich užili v zdraví, pohode a v kruhu rodiny. „Vianočná hviezda“ nech Vám prinesie šťastie a pokoj. 
 
Tlačová správa - Veľká konjunkcia planét Jupiter a Saturn (pdf)
 
Krajská hvezdáreň v Žiline