Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Odborná činnosť XII/2020

Premenné hviezdy

Hlavným obsahom odbornej činnosti v oblasti pozorovania premenných hviezd v mesiaci december 2020 bolo pozorovanie premenných hviezd v programoch SPHE pri ČAS a pozorovanie zákrytov hviezd asteroidmi.
 
XII.   2020
26   pozorovaní premenných hviezd celkovo
8   meraní publikovaných v databáze B.R.N.O.
17   meraní publikovaných v databáze AAVSO zdieľaných ostatnými pozorovateľmi na svete
 
Pokračujeme vo fotometrii jasných premenných hviezd cez fotometrické filtre BVRI, ktoré sú naištalované na kamere G2-8300 cez cez refraktor ED 80/520. 
 

Medziplanetárna hmota

Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste pracujú dve automatické CCD kamery na záznam meteorov - kamera AMOS v rámci slovenskej profesionálnej siete SVMN (Slovak Video Meteor Network) a kamera NFC (Narrow Field Camera) v rámci stredoeurópskej siete pozorovania aktivity meteorov (Central European MEteor NeTwork).
 
Kométa C/2020 M3 (ATLAS) bola v decembri najjasnejšou vlasaticou viditeľnou z naších zemepisných šírok. S jasnosťou okolo 8,5 mag. bola v dosahu väčších triedrov a malých ďalekohľadov. Pohybovala sa v súhvezdí Povozník a vychádzala už okolo 18. hodiny večer. Kométa sa presúvala od hmloviny IC 405 (známa anglicky ako Flaming Star Nebula) smerom na sever k najjasnejšej hviezde súhvezdia - Capella. Túto minula na prelome 2. až 3. januára 2021 tesne vo vzdialenosti ~ 25´.

 

 

Aktivita Slnka

Na Krajskej hvezdárni v Žiline vizuálne pozorujeme slnečnú aktivitu vo fotosfére. Na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline bolo v decembri 2020 uskutočnených 13 vizuálnych pozorovaní so zakresľovaním. Tieto slúžia o.i. na určenie predbežného relatívneho čísla slnečných škvŕn v rámci programu SIDC ako základnej charakteristiky slnečnej aktivity. Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste v decembri prebehla demontáž hlavného ďalekohľadu a montáže, preto sa pozorovania nerealizovali.
 
25. slnečný cyklus sa oficiálne začal ešte v decembri 2019, no až v priebehu niekoľkých posledných týždňov to na Slnku naozaj začína „vrieť“. Po dlhom čase sa na Slnku objavila výrazná škvrna AR2786 viditeľná aj voľným okom (tj. cez filter bez ďalekohľadu).
 
 
 
 
 

 

 

Ďalšie odborné aktivity

December sa niesol v čakaní na "Vianočnú hviezdu", čiže konjunkciu Juptera a Saturna. Pozorovanie v čase najväčšieho priblíženia prekazilo počasie a inverzná oblačnosť pokazila radosť nadšencom na takmer celom Slovensku. 

 

Krajská hvezdáreň v Žiline