Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Messierov maratón (2021)
Uvažovali ste niekedy nad tým, aké by to bolo na vlastné oči pozorovať všetkých 110 deep-sky objektov Charlesa Messiera? A to všetko v priebehu jednej noci? Ak áno, máme pre vás jednu vytrvalostnú výzvu.
 
S príchodom jari sa nadšenci astronómie môžu každoročne zapojiť do netradičnej výzvy nazvanej Messierov maratón. Ten je založený na práci Charlesa Messiera, francúzskeho astronóma 18. storočia, ktorý zostavil zoznam objektov hlbokého vesmíru. V priebehu storočí od zverejnenia Messierovho katalógu astronómovia zistili, že v krátkom čase, zvyčajne od polovice marca do začiatku apríla, je možné za jedinú noc vidieť všetkých 110 Messierových objektov. To vyvolalo myšlienku zorganizovať maratón a pokúsiť sa túto pozorovateľskú métu dosiahnuť bez použitia elektroniky. Naplniť tento cieľ nie je vôbec jednoduché, vyžaduje si to veľmi dobré pozorovacie podmienky a isté pozorovateľské skúsenosti. Ak sa však rozhodnete zapojiť do tejto výzvy, ideálnym obdobím na tento rok je práve obdobie okolo 13. marca, kedy je Mesiac v nove a svojim svitom vám pozorovanie nebude rušiť. 
 
 

 
Viac o Ch. Messierovi a jeho práci si môžete prečítať v našom staršom článku Charles Messier a jeho slávny katalóg (2020).
 
Mgr. Kristína Vlčková, Krajská hvezáreň v Žiline