Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Čiastočné zatmenie Slnka 10. júna 2021
Tlačová správa
Po rokoch sme sa konečne dočkali! Tento štvrtok nás čaká čiastočné zatmenie Slnka!
 
Vo štvrtok 10. júna 2021 okolo poludnia budeme mať možnosť pozorovať netradičné vesmírne divadlo. Slnko, Mesiac a Zem sa dostanú na jednu priamku a na Zemi budeme môcť pozorovať zatmenie SlnkaMesiac bude v tom čase pomerne ďaleko od Zeme a jeho zdanlivý priemer na oblohe bude menší ako priemer Slnka, preto ani počas najväčšej fázy zatmenia nezakryje celý slnečný kotúč. Takéto zatmenie Slnka nazývame prstencovým. Prstencová fáza zatmenia bude viditeľná v časti Ruska, v Grónsku a na severe Kanady. V USA, na severe Ázie, v časti Európy a aj z nášho územia bude toto zatmenie viditeľné len ako čiastočné. V oblasti Žiliny môžeme pozorovať začiatok úkazu od 11:56 stredoeurópskeho letného času (SELČ), kedy sa silueta Mesiaca vo fáze novu "zahryzne" do slnečného disku z horného pravého okraja. Maximum nastane o 12:47 a Mesiac bude zakrývať takmer 13% slnečného disku. Slnko bude v čase zatmenia vysoko nad juhovýchodom a juhom. Koniec úkazu nastane o 13:37 LSEČ.
 
Zatmenie je možné pozorovať individuálne alebo navštíviť niektorú z hvezdární. Krajská hvezdáreň v Žiline organizuje pozorovania tohto úkazu na svojich pracoviskách v Pozorovateľni  na Malom Diele v  Žiline a v Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste v čase od 12.00 do 13.40 LSEČ. Pozorovania sa uskutočnia iba v prípade priaznivého počasia a v súlade s aktuálnymi protiepidemiologickými opatreniami. Všetky informácie k návšteve nájdete tu.
 
Ak sa rozhodnete pre individuálne pozorovanie, je potrebné dbať predovšetkým na bezpečnosť. Nezakrytá časť Slnka bude dosť intenzívnym zdrojom svetla a bez použitia vhodných filtrov hrozí pri priamom pozorovaní trvalé poškodenie zraku! Odporúčame preto použiť špeciálne okuliare pre pozorovanie zatmenia fóliu Baader AstroSolar, prípadne zváračský filter stupňa 13 a vyššieho. Obyčajné slnečné okuliare nestačia! Nikdy nepozorujte Slnko ďalekohľadom priamo!
 
Predchádzajúce čiastočné zatmenie Slnka na našom území sme pozorovali 20. marca 2015. Ďalšie bude pozorovateľné v októbri 2022 a potom až v marci 2025. Najbližšie úplné zatmenie Slnka pozorovateľné u nás nastane 7. októbra 2135.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline
TLAČOVÁ SPRÁVA - ČIASTOČNÉ ZATMENIE SLNKA (v .pdf)