Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Ako sme lovili Auroru Borealis na holiach (2021)
Predpovedi možnej polárnej žiary, ktorá súvisela s aktivitou v skupine slnečných škvŕn AR 2887 dňa 28. októbra 2021 sme venovali zvýšenú pozornosť a pohotovosť.
 
Snímky chromosféry Slnka z 28.10.2021 s odstupom niekoľkých desiatok minút. 
 
Keďže Kysucká hvezdáreň má vysoký severný obzor a Žilina je utopená vo svetle, rozhodli sme sa s našim spolupracovníkom z Hvezdárne Galileo v Kamennej Porube urobiť krátky výjazd na niektoré vyvýšené miesto. Rozhodli sme sa pre Martinské hole. Miesto je relatívne dostupné, časť cesty nevhodnej pre automobil sa dá s menšou súpravou statívov a fotoaparátov slušne zvládnuť. Priamo pri vysielači na Martinských holiach nás čakalo niekoľko prekvapení.
 
Prvým prekvapením bol silný vietor. Preto sme rýchlo obsadili severnú, zhodou okolností záveternú, stranu vysielača a pripravili aparatúru. Bolo to ešte relatívne za svetla, takže bolo dosť času sa pripraviť. Druhé prekvapenie prišlo so zotmením. Z Martina vyrazilo na hole asi 80 „turistov“, ktorí zachytili informáciu o mimoriadnej polárnej žiare. Ten počet by ani nevadil, však dobrých ľudí sa všade vmestí veľa. Ale každý druhý bol osvetlený neónovými baterkami, lampami, dokonca neónovými tyčami, ktoré by dokázali osvetliť aj miestnu hokejovú halu. Keby aj polárna žiara nastala, nebolo by, kvôli tomu svetlu, z nej nič. Tretie prekvapenie prišlo so súmrakom z kvality hviezdnej oblohy. Napriek tomu, že Mliečna cesta bola v zenite krásne viditeľná, obzor na severozápade a juhovýchode bol do výšky 30-40 stupňov osvetlený mestami Žilina a Martin. Zistili sme, že toto miesto nie je vôbec vhodné na astrofotografiu. Bohužiaľ.
 
Juhozápadný a severovýchodný obzor z Martinských holí. 

 

 
Posledné štvrté prekvapenie, kvôli ktorému sme mini expedíciu vykonali - polárna žiara, sa nakoniec nekonalo. A ani ďalší deň. Pre potešenie vám prinášam fotografiu polárnej žiary z oblasti, kde ju majú každý deň, keď je pekne. Z oblasti severného polárneho kruhu, z Nórska. 
 
Polárna žiara Arctic FjordCamp, Nórsko.
 
RNDr. Ján Mäsiar
Krajská hvezdáreň v Žiline