Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
C/2021 A1 (Leonard) - nová jasná kométa na rannej zimnej oblohe (2021)
Začiatkom decembra k nám na krátky čas zavíta návštevník z veľkých diaľok - kométa C/2021 A1 (Leonard). Podľa odhadov by mala jej jasnosť dokonca atakovať hranicu viditeľnosti voľným okom! Nanešťastie sa predpovede od reality zvyčajne dramaticky líšia. 
 
Kométu objavil 3. januára 2021 Gregory J. Leonard z projektu Mount Lemmon Survey ako vôbec prvú kométu objavenú v roku 2021. V tom čase bola kométa približne vo vzdialenosti Jupitera, t.j. 5 AU od Slnka, a jej jasnosť sa pohybovala okolo 19. magnitúdy. Dráha kométy je veľmi výstredná, posledných 35 000 rokov „cestovala“ k Slnku po takmer parabolickej dráhe (e = 0,9996). Jej sklon voči rovine ekliptiky je 133° a pohybuje sa preto retrográdne. Pravdepodobne ide o „novú“ kométu, ktorá sa doteraz k Slnku dostala len niekoľko krát. Po prechode perihéliom 3. januára 2022 sa jej dráha zmení na hyperbolickú, po ktorej opustí Slnečnú sústavu. 
 
Od začiatku decembra sa bude kométa nachádzať na rannej oblohe a v priebehu prvých dvoch decembrových týždňov rýchlo prejde zo súhvezdia Poľových psov, cez Pastiera, Hada až do Hadonosa. Ráno 5. decembra o 6:00 SEČ bude kométa asi 48° nad východným obzorom a asi 6° od jasnej hviezdy Arktúr (Arcturus) v súhvezdí Pastiera. V tomto čase by už mohla dosahovať jasnosť viac ako 6 magnitúd. V priebehu nasledujúcich dní sa kométa po oblohe rýchlo presunie až do súhvezdia Hadonosa. Jej jasnosť bude stúpať, no nakoniec sa postupne stratí v jasnejúcom rannom súmraku. V deň jej najväčšieho priblíženia k Zemi, 12. decembra 2021 na vzdialenosť 34,9 miliónov kilometrov (0,233 AU), by jej jasnosť mohla dosahovať až +4,0 magnitúdy. Ak sa tieto predpovede vyplnia, bola by objektom vhodným na pozorovanie malým binokulárnym ďalekohľadom. V závislosti od jej jasnosti bude posledným dňom s akou takou šancou na jej pozorovanie u nás 13. december 2021, kedy bude kométa vychádzať koncom astronomického súmraku okolo 6:10 SEČ, 1 hodinu a 22 minút pred východom Slnka. Podmienkou je aj nízky východný obzor. Potom kométa ešte vykukne nízko nad obzor na večernej oblohe. 17. decembra bude asi 5° „pod“ Venušou, no aj tu bude podmienkou veľmi nízky juhozápadný obzor. Následne sa u nás stane nepozorovateľnou. 
 
Vzhľadom na polohu na oblohe a predpokladanú jasnosť by najlepšie podmienky na jej pozorovanie mali byť nadránom v dňoch medzi 3. až 10. decembrom 2021. Predpovede vývoja jasnosti komét sú však veľmi neisté a kométa ľahko môže pozorovateľov príjemne prekvapiť i strašne sklamať. Nové kométy prichádzajúce k Slnku z vonkajších oblastí slnečnej sústavy po prvýkrát obsahujú oveľa väčšie množstvo prchavých látok. Tie  vytvárajú v blízkosti Slnka výrazné a štruktúrované chvosty. Kométa Leonard možno nie je v blízkosti Slnka úplne prvýkrát, no aj tak by stále mala obsahovať väčšie množstvá ľahko prchavých materiálov. A aj keď dúfame, že ešte zjasnie, už teraz je najjasnejšou kométou tohto roku. Snáď nám decembrové počasie bude naklonené a počas nasledujúcich dvoch týždňov bude aspoň raz ranná obloha jasná.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila prednášku s názvom „Leonard, kométa roku 2021“, prednášajúci RNDr. Miroslav Znášik, odborný pracovník Krajskej hvezdárne v Žiline. Prednáška je prístupná  na našom YouTube kanáli, na našom Facebooku a rovno tu, na tejto stránke. 
 
 

 
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline.