Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Blíži sa tohtoročné čiastočné zatmenie Mesiaca (2022)
Pondelkové ráno nám v prípade priaznivého počasia spestrí nezvyčajný astronomický úkaz, zatmenie Mesiaca. Tohtoročné zatmenie nastane 16.5.2022 a bude úplné, no bohužiaľ z nášho územia budeme vidieť len čiastočnú fázu. Zatmenie sa začne o 3:32 ráno polotieňovým zatmením, ktoré je okom nepozorovateľné, o 4:27 však už začneme badať na okraji prvé známky zatmenia. Sledovať postup zatmenia môžeme až do 5:02 kedy Mesiac u nás zapadne. Úplná fáza zatmenia začne o 5:28 takže nás od úplného zatmenia bude deliť len niekoľko minút. Z Európy uvidíme celkové zatmenie Mesiaca na západe Španielska, Portugalska či Francúzka.
 
O zatmení Mesiaca počúvame z médií pravidelne každý rok, niekedy aj niekoľko krát. Väčšina z nás si však už zo školy nepamätá ako a prečo vzniká.
 
Podstata zatmenia Mesiaca je veľmi jednoduchá. Nastáva vtedy, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky, a to počas splnu Mesiaca. Ak je Mesiac uprostred tejto pomyslenej priamky, nastáva úplné zatmenie. V situácii kedy sa nachádza Mesiac na rozhraní tieňa a polotieňa, nastáva zatmenie čiastočné. Posledným typom je zatmenie polotieňové, ktoré je ale voľným okom takmer nepozorovateľné. V jednom roku môžeme mať až 3 zatmenia Mesiaca. Prečo ale nie je zatmenie každý spln? Môže za to sklon dráhy Mesiaca. Keďže dráha Mesiaca je mierne sklonená voči ekliptike, dráhe zdanlivého pohybu Slnka po oblohe, zvyčajne jednoducho prejde ponad, alebo popod tieň Zeme. Preto je úplné zatmenie Mesiaca pomerne vzácnym úkazom.
 
A ako je teda možné, že Mesiac vidíme keď je v tieni Zeme a zároveň vieme, že Mesiac „svieti“ len odrazeným svetlom? Slnečné žiarenie sa šíri všetkými smermi a teda za Zemou vzniká plný tieň a polotieň. Zem ale nie je len guľa vody a kamenia, máme aj atmosféru a práve táto spôsobuje viditeľnosť zatmenia. Slnečné svetlo sa pri prechode cez atmosféru Zeme láme (práve červená zložka sa v našej atmosfére láme najviac) a dopadá na Mesiac ochudobnené o modrú zložku. Rozptyl a lom svetla teda spôsobuje červenkasté sfarbenie Mesiaca počas zatmenia. Tmavosť každého zatmenia Mesiaca je rôzna, závisí od viacerých faktorov: napr. stavu atmosféry Zeme, od vzdialenosti Mesiaca od stredu tieňa Zeme, výšky Mesiaca nad obzorom. Kvôli charakteristickej červenkastej farbe je často úplne zatmený Mesiac označovaný ako „krvavý“. Veríme, že nám počasie bude priať a nerušene si vychutnáme aspoň časť tohto zaujímavého astronomického úkazu. Pozorovanie zatmenia si môžete spestriť aj pozorovaním iných zaujímavých objektov. Na rannej oblohe okrem Mesiaca uvidíme napríklad aj "šnúru" planét - od juhu k juhovýchodu budú ležať planéty Saturn, Mars (v ďalekohľade s Neptúnom), Jupiter a Venuša. 
 
 
Ing. Adrián Herčko, Krajská hvezdáreň v Žiline