Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Čiastočné zatmenie Slnka 1.8.2008

Prvý augustový deň sme mali možnosť pozorovať mimoriadny astronomický úkaz – čiastočné zatmenie Slnka. V čase od 11.00 do 12.45 LSEČ pracovníci Kysuckej hvezdárne v spolupráci s členmi Miestnej organizácie Slovenského zväzu astronómov amatérov (MO SZAA) zorganizovali pozorovanie tohto jedinečného úkazu. Pozorovania sa uskutočnili v areáli Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste a na Námestí slobody v Kysuckom Novom Meste. Počasie bolo priaznivé a umožnilo úkaz pozorovať mnohým záujemcom z radov verejnosti. 

Obyvatelia Kysúc, ktorí za týmto účelom navštívili Kysuckú hvezdáreň, mali možnosť pozorovať projekciu zatmenia cez hlavný ďalekohľad ako aj cez špeciálne slnečné okuliare. Zamestnanci hvezdárne objasnili podstatu úkazu a odpovedali na mnohé otázky. V prednáškovej miestnosti hvezdárne bol dataprojektorom premietaný priamy prenos z úplného zatmenia v Číne. Takto mali návštevníci možnosť vzhliadnuť na diaľku úplné zatmenie Slnka.
Na námestí bol verejnosti tento úkaz sprostredkovaný prenosným teleskopom a taktiež špeciálnymi slnečnými okuliarmi. Členovia MO SZAA podali záujemcom z radov verejnosti informácie a zaujímavosti súvisiace so zatmením a ochotne odpovedali na položené otázky.