Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Astrostop (2022)
Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa vracia obľúbená zábavno-vedomostnej súťaži ASTROSTOP. Krajská hvezdáreň v Žiline tohto roku pripravuje už jej XXVII. ročník.
 
Súťaž, určená žiakom II. stupňa základných škôl, zábavnou a modernou formou preverila vedomosti mladých nadšencov astronómie, prírodných vied a fyziky. Na realizáciu súťažných kôl sa používa elektronické hlasovacie zariadenie, pomocou ktorého súťažiaci odpovedajú na jednotlivé otázky a prihlasujú sa k odpovedi. Z technických dôvodov sa preto súťaže môže zúčastniť maximálne 24 súťažiacich.
 
Súťaž prebieha v niekoľkých súťažných kolách. V prvom kole riešia všetci súťažiaci kvíz, kde pomocou elektronického hlasovacieho zariadenia vyberajú z viacerých možností jednu správnu odpoveď. V druhom súťažnom kole je dôležitá aj rýchlosť a pohotovosť. Kto najrýchlejšie zareaguje, má právo odpovedať. Ale pozor! V prípade nesprávnej odpovede dostáva súťažiaci mínusové body.
Do semifinálového kola postupuje päť súťažiacich, ktorí získali v predchádzajúcich kolách najväčší počet bodov. V tomto kole lúštia tajničku, ktorá skrýva nejaký astronomický výraz. Do posledného  finálového kola postupujú už len dvaja najlepší súťažiaci. Víťazom sa stáva ten z nich, ktorý ako prvý vyrieši finálovú úlohu - zamaskovaný obrázok.
 
Spolu so spoluorganizátormi súťaže, CVČ Elán Ružomberok, ZŠ Bystrická cesta v Ružomberku, CVČ Liptovský Mikuláš a Astronomickou pozorovateľňou M. R. Štefánika, pri Gymnáziu Viliama Paulinyho Tótha v Martine vás všetkých srdečne pozývame zasúťažiť si v jednotlivých regiónoch. Pozvánku na súťaž aj s bližšími informáciami o súťaži a spôsobe prihlásenia nájdete nižšie.
 
Okresy Kysucké Nové Mesto a Čadca 24.11.2022 Okresy Žilina a Bytča 25.11.2022
Okresy Martin a Turčianske Teplice 29.11.2022 Okres Ružomberok 30.11.2022
Okres Liptovský Mikuláš 1.12.2022  

 

VÝSLEDKY:

24. noveber 2022 - výsledky súťaže ASTROSTOP 2022 pre okresy Kysucké N. Meso a Čadca

25. noveber 2022 - výsledky súťaže ASTROSTOP 2022 pre okresy Žilina a Bytča

29. noveber 2022 - výsledky súťaže ASTROSTOP 2022 pre okresy Martin a Turčianske Teplice

30. noveber 2022 - výsledky súťaže ASTROSTOP 2022 pre okres Ružomberok

1. december 2022 - výsledky súťaže ASTROSTOP 2022 pre okres Liptovský Mikuláš

 

Krajská hvezdáreň v Žiline