Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Mars na dohľad (2022)
Už krátko po západe Slnka nás nad východným obzorom upúta neprehliadnuteľná červená „hviezda“, ktorá svojim jasom prevýši aj tie najjasnejšie hviezdy zimnej oblohy. To je planéta Mars a má pre nás v najbližších dňoch pripravených niekoľko prekvapení.
 
Práve v prvý decembrový deň tohto roka sa Mars na svojej obežnej dráhe najviac priblížil k Zemi. Už o pár dní neskôr sa dostane do opozície so Slnkom a na oblohe bude po celú noc. Vzájomná vzdialenosť Zeme a Marsu sa v týchto dňoch pohybuje len okolo 83 miliónov kilometrov a Mars má na oblohe zdanlivý priemer až 17,2“. Aby toho nebolo málo, v noci zo 7. na 8. decembra nastáva spln Mesiaca. To by za normálnych okolností nebolo príliš priaznivé, no krátko pred jeho západom nastane zákryt Marsu a Mesiac ho svojim kotúčom zakryje. Tí z nás, ktorí budú mať zrána jasnú oblohu, ho môžu pri pozorovaní sledovať až pokým sa im nestratí za okrajom Mesiaca. Netreba ani vstávať strašne skoro. Zákryt začne pár minúť po šiestej hodine. Krátko pred siedmou by sa mal Mars opäť ukázať na opačnej strane mesačného kotúčika. V tom čase však už bude Mesiac naozaj veľmi nízko nad západným obzorom a tak nie každý ho naozaj aj uvidí. Lepšie podmienky na pozorovanie zákrytu budú mať obyvatelia na západ od nás. 
 
Nič to nemení na fakte, že Mars je v týchto dňoch naozaj krásny. Pri tejto príležitosti sme pripravili podujatie s názvom „Mars na dohľad“. Vo štvrtok  8. decembra na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste a 9. decembra na pozorovateľni na Malom diele v Žiline budú od 17:00 do pripravené astronomické ďalekohľady a nafukovací svietiaci model červenej planéty Mars. Objednávať sa netreba, stačí prísť. Veríme, že počasie sa podarí a tohtoročnú opozíciu Marsu si vychutnáme spoločne. 
 
 
 
Krajská hvezdáreň v žiline