Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
ZO ZEME (OPÄŤ) NA MESIAC - PÄŤDESIAT ROKOV

Tento rok uplynie presne päťdesiat rokov od zatiaľ posledného pristátia človeka na Mesiaci, od výpravy Apollo 17.

Práce na tom, aby sa ľudia po lunárnom povrchu opäť prešli už sú v plnom prúde. Premiérovým štartom obrej rakety SLS sa tento rok v novembri začal návrat človeka na Mesiac, chystajú sa prvé diely základne Gateway, ktorá bude lietať pri Mesiaci a prebieha vývoj nového lunárneho modulu. Ako však bude návrat človeka na Mesiac vyzerať? Aký je „letový poriadok“ programu Artemis, aká technika sa v rámci neho pripravuje a kto sa na ňom podieľa? Kedy sa teda dočkáme ďalšieho „malého kroku pre človeka“ a na čo sa môžeme tešiť potom? Tisíce otázok, tisíce odpovedí.

 

Hvězdárna Valašské Meziříčí v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline Vás pozývajú na prednášku

ZO ZEME (OPÄŤ) NA MESIAC - PÄŤDESIAT ROKOV,

ktorá sa uskutoční 14. 12. 2022 o 17:00 hod. v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline.


O kozmickom programe Artemis a návrate človeka na Mesiac bude prednášať Ing. Tomáš Přibyl, Technické múzeum Brno. Vstup voľný!

  
 
Ing. Tomáš Přibyl - publicista v oblasti kozmonautiky a autor mnohých kníh literatúry faktu (Smrť mala meno Challenger, Deň, kedy sa nevrátila Columbia, Poklady kozmonautiky, Dobytie Mesiaca ai.). Osobne navštívil všetky kozmické strediská NASA, stretol viac ako 260 kozmonautov, videl štartovať všetky americké raketoplány. Pôsobí ako kurátor letectva a kozmonautiky Technického múzea v Brne.
 

 

Krajská hvezdáreň v Žiline