Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Výsledky regionálnych kôl "Čo vieš o hviezdach?" (2023)

Obrázok s nápisom ČVOHNa prelome marca a apríla 2023 Krajská hvezdáreň v Žiline, prípspevková organizácia Žilinského samosprávneho kraja, realizovala v spolupráci s partnerni v jednotlivých regiónoch okresné kolá celoslovenskej astronomickej vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach?". Súťaž finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej Republiky a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. 

Súťažiaci v troch vekových kategóriách v jednotlivých okresoch bojovali nielen o zaujímavé vecné ceny ale predovšetkým o postup do krajského kola súťaže. Súťaž pozostáva z troch súťažných kôl: vedomostný test, slepá hviezdna mapa a ústna odpoveď. V prípade rovnosti bodov pri vyhodnotení rozhoduje o konečnom umiestnení súťažiaceho lepší výsledok vedomostného testu. 

V jednotlivých kolách bolo možné nazbietať až 80 bodov a k tomu ešte 3 bonusové. V prípade rovnosti bodov o umiestnení rozhodoval vzšší bodový zisk z vedomostného testu. 
Do krajského kola súťaže postupili prví traja súťažiaci z každého okresu, pokiaľ dosiahli v súťaži aspoň nadpolovičný počet bodov tj. 41 a viac. 
 Víťazi okresného kola súťaže v Liptovskom Mikuláši
V okrese Liptovský Mikuláš sa súťaž konala 28. marca 2023 v spolupráci s Centrom voľného času v Liptovskom Mikuláši.

 

 

Víťazi okresného kola v Ružomberku
V okrese Ružomberok sa súťaž konala 29. marca 2023 v spolupráci s Centrom voľného času Elán v Ružomberku.

 

 

Víťazi okresných kôl súťaže za Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín
 
V okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín sa súťaž konala 30. marca 2023 v spolupráci s Oravským osvetovým strediskom v Dolnom Kubíne.
 

 

Víťazi okresného kola súťaže za Žilinu
V okresoch Žilina a Bytča sa súťaž konala 31. marca 2023 v priestoroch Makovického domu v Žiline.

 

Výsledková listina súťaže za okres Žilina.
(Za okres Bytča neboli do súťaže prihlásení žiadni sťažiaci.)

 

Účastníci súťaže v Martine.
V okresoch Martin a Turčianske Teplice sa súťaž konala 4. apríla 2023 v priestoroch Astronomickej pozorovateľne M.R.Štefánika pri Gymnáziu V. Paulinyho-Tótha v Martine.

 

Výsledková listina súťaže za okres Martin.
(Za okres Turčianske Teplice neboli do súťaže prihlásení žiadni sťažiaci.)

 

Víťazi súťaže za okres Kysucké Nové MestoVíťazi súťaže za okres Čadca
V okresoch Kysucké Nové Mesto a Čadca sa súťaž konala 5. apríla 2023 v priestoroch Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste.

 

 

Všetkým súťažiacim veľmi pekne ďakujeme, za účasť v súťaži a za to, že milujú astronómiu. Víťazom ešte raz srdečne gratulujeme a na postupujúcich sa už teraz tešíme v krajskom kole súťaže.
 
Krajské kolá súťaže "Čo vieš o hviezdach?" sa budú konať v podkroví Makovického domu (Horný Val 20, Žilina) v nasledovných termínoch:
1. kategória - v utorok 25. 4. 2023 o 9:00 
2. kategória - v piatok 28. 4. 2023 o 9:00 
3. kategória - v piatok 28. 4. 2023 o 9:00
Súťaž prebehne v štyroch súťažných kolách – vedomostný test, slepá mapa, príklady a ústna odpoveď. V každej kategórií postupujú prví traja umiestnení súťažiaci do celoslovenského kola. 
 
Tešíme sa na stretnutie a prajeme Vám veľa úspechov v súťaži!
 
Krajeká hvezáreň v Žiline