Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Letné astronomické kino alebo za vzdelaním aj počas prázdnin (2023)
Čakanie na letnú dovolenku si môžete spríjemniť pozorovaním výnimočných objektov letnej nočnej oblohy. Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila v priestoroch svojej astronomickej pozorovateľne zábavný aj poučný program v rámci dnes už tradičnej série podujatí, ktorá nesie názov Letné astronomické kino. Počas vybraných piatkových večerov vám sprostredkujeme nielen pohľad ďalekohľadom na miesta, ktoré ani v objatí noci nie sú viditeľné voľným okom, ale zároveň pútavé prednášky vizualizované na veľkoformátovom plátne. 
 
Letné astronomické kino sa bude konať vždy v piatok o 21:00 v areáli Pozorovateľne na Malom diele v Žiline. Prvé podujatie sa uskutoční 7. júla 2023 a nosnou témou budú nočné svietiace oblaky, jeden z najkrajších úkazov viditeľných najmä v období letného slnovratu tesne po západe alebo pred východom Slnka. Hneď nasledujúci týždeň, 14. júla, sa bližšie zameriame na čaro noci a predstavíme si jednotlivé typy súmrakov. V areáli pozorovateľne budú počas podujatí nainštalované rozmerné svietiace modely našich blízkych i vzdialenejších vesmírnych susedov.
 
Letné astronomické kino bude pokračovať aj v auguste. Priblížime vám známe i menej známe fakty o Mesiaci, jedinom prirodzenom satelite Zeme, a nato o Perzeidách, ktoré vďaka svojej výdatnosti bezpochyby patria k najpopulárnejším meteorickým rojom.
 
Letné astronomické kino sa bude realizovať pod holým nebom, a teda iba v prípade priaznivého počasia. Súčasťou vašej výbavy by mala byť deka či karimatka a náročnejším divákom odporúčame nezabudnúť na repelent. Doplňujúce informácie vám ochotne poskytneme na telefónnom čísle 041/564 32 00. Informácie o výške vstupného nájdete tu.
Tešíme sa na vašu návštevu!
 

Program na júl:
 

•  7. júl 2023 o 21:00 hod. - Nočné svietiace oblaky

•  14. júl 2023 o 21:00 hod. - Súmrak a noc


 

Program na august:
 

•  4. august 2023 o 21:00 hod. - Mesiac, náš najbližší sused

•  11. august 2023 o 21:00 hod. - Meteorický roj Perzeíd

Mgr. Juraj Valko, Krajká hvezdáreň v Žiline