Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Prázdninové pozorovania oblohy (2023)

Súhvezdie LabuťBezstarostné prázdninové dni a teplé letné večery sú ako stvorené na spoznávanie krás večernej oblohy.

Hoci sú noci ešte stále krátke a svetlé, pár výkonných astronomických ďalekohľadov nám už v závere júla umožní pozorovanie aj tých menej jasných astronomických objektov. Pre všetkých priaznivcov astronómie pripravila Krajská hvezdáreň v Žiline počas posledného júlového týždňa rad prázdninových pozorovaní.

V dňoch od 24.7. do 28.7. 2023 vždy o 21:00 hod. si v kupole Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste spolu ukážeme tie najkrajšie a najzaujímavejšie objekty letnej večernej oblohy.

Tohto roku sa nám na obdiv vystaví pribúdajúci Mesiac so svojimi moriami a krátermi. Ukážeme si vzdialené hviezdy, trblietavé hviezdokopy či voľným okom neviditeľné hmloviny. Naučíme sa na oblohe nájsť hviezdu Polárku a rozoznať niektoré z najvýraznejších letných súhvezdí. Celé pozorovanie bude sprevádzať odborný výklad, takže od nás budete odchádzať nielen s nezabudnuteľným zážitkom no aj plní nových vedomostí.

Samozrejme všetko záleží od počasia pozorovať sa dá iba v prípade jasnej oblohy. My veríme, že nám počasie bude priať a budeme si spolu s vami môcť vychutnať krásy ďalekého vesmíru.

Kapacita pozorovania je obmedzená, preto je potrebné vopred sa objednať na čísle 041/4212946. Mimo otváracích hodín nás môžete skúsiť kontaktovať prostredníctvom súkromnej správy na našom Facebooku.

Tešíme sa na vás!

Plagát k podujatiu - Prázdninové pozorovania oblohy

Krajská hvezdáreň v Žiline