Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Čiastočné zatmenie Mesiaca 28.10.2023
Snímka Mesiaca počas čiastočného zatmenia. Zdroj: Archív Krajskej hvezdárne v ŽilineV sobotu 28. októbra 2023 nastane spln a s ním aj výnimočné čiastočné zatmenie Mesiaca. Hoci ani v maximálnej fáze nebude čiastočné zatmenie príliš výrazné, určite poteší srdce nejedného nadšenca astronómie.
 
Zatmenie Mesiaca nastáva vtedy, keď sa Mesiac na svojej obežnej dráhe dostane do tieňa našej Zeme. Mesiac musí byť v splne a zároveň blízko ekliptiky, čiže spolu so Slnkom a Zemou musí ležať takmer na jednej priamke. Zemský tieň má tvar kužeľa a keďže Slnko je plošný zdroj svetla, tento tieň sa delí na úplný tieň (umbru) a polotieň (penumbru). Podľa toho, ktorou časťou tieňa sa Mesiac presúva, nastáva polotieňové, čiastočné alebo úplné zatmenie. Zatmenie nenastáva pri každom splne a hoci je viditeľné z celej nočnej pologule Zeme, je to pomerne vzácny astronomický úkaz.
 

Animácia Slnka, Zeme a Mesiaca. Credit: NASA

Toto čiastočné zatmenie Mesiaca bude z nášho územia pozorovateľné v celom jeho priebehu. Začne vstupom Mesiaca do polotieňa o 20:02 LSEČ. V tejto fáze bude úkaz len slabo viditeľný, no s približovaním sa k úplnému tieňu sa bude pokles jasnosti mesačného disku postupne zvýrazňovať. Do úplného tieňa Zeme sa Mesiac začne nasúvať o 21:35 LSEČ a od tohto momentu začne z južného okraja Mesiaca naozaj viditeľne ubúdať. V maximálnej fáze o 22:14 LSEČ sa do tieňa Zeme vnorí iba približne 12,2% povrchu Mesiaca. Čiastočné zatmenie Mesiaca potrvá do 22:53 LSEČ, o 00:26 SELČ Mesiac opustí polotieň našej Zeme a zatmenie sa skončí.
 

Priebeh čiastočného zatmenia Mesiaca 28.10.2023:

Začiatok polotieňového zatmenia 20:02 LSEČ
Začiatok čiastočného zatmenia 21:35 LSEČ
Maximálna fáza (12,2%) 22:11 LSEČ
Koniec čiastočného zatmenia 22:52 LSEČ
Koniec polotieňového zatmenia 00:26 LSEČ
Úkaz možno bez problémov pozorovať voľnými očami, no s použitím ďalekohľadu dostane zážitok z pozorovania trošku iný náboj. Jediné, čo to môže celé pokaziť, je počasie. Dúfame preto, že obloha nad našimi hlavami bude v sobotu jasná a dovolí nám trošku si zatmenie vychutnať. Ďalšie čiastočné zatmenie Mesiaca nás čaká nadránom 8. septembra 2024, no to bude mať fázu len do jedného percenta a na úplné zatmenie Mesiaca si počkáme až do  7. septembra 2025.
 
Mimoriadne pozorovanie úkazu bude v sobotu 28.októbra 2023 od 21:00 priamo na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste. Budú pripravené astronomické ďalekohľady i sprievodné slovo od našich pracovníkov. Keďže kapacita hvezdárne je obmedzená, nezabudnite sa včas telefonicky objednať. Tešíme sa na vás! 
 
Plagát k podujatiu

Diagram a mapu pozorovateľnosti zatmenia nájdete napríklad na stránkach www.eclipsewise.com

Krajská hvezdáreň v Žiline