Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Jarné prázdniny pod hviezdami (2024)
Jarné prázdniny pomaly klopú na dvere a vy už určite premýšľate nad zaujímavým programom pre vaše deti. Krajská hvezdáreň v Žiline si pre prázdninujúce deti pripravila mimoriadny program pod umelou, ale i skutočnou oblohou.
 
V prípade priaznivého počasia sme pripravili pozorovania tých najkrajších objektov zimnej večernej oblohy z kupoly Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste, a to od pondelka 19. 2. do piatku 23. 2. so začiatkom vždy o 18:00. Tešiť sa môžete na dorastajúci Mesiac, výrazné súhvezdia Orióna i Býka, ale najmä na majestátnu planétu Jupiter. Pozorovania sa uskutočnia iba v prípade priaznivého počasia. So zreteľom na ročné obdobie je potrebné sa teplo obliecť. Keďže počet miest bude obmedzený, podmienkou vstupu je rezervácia na telefónnom čísle 041/421 29 46.
 
Umelú hviezdnu oblohu si môžete prísť vychutnať do nášho prenosného planetária, ktoré bude v dňoch 19. – 23. 2. 2024 inštalované v priestoroch Makovického domu v Žiline. Pre najmladšie deti sme pripravili originálny animovaný program So zvieratkami o vesmíre, pre staršie veselý film s názvom Polaris, ktorý bol ocenený na viacerých svetových fulldome festivaloch. Súčasťou každého programu je i prechádzka po aktuálnej nočnej oblohe, súhvezdiach a planétach slnečnej sústavy, ktorou vás prevedie odborný pracovník našej hvezdárne. Náležitý priestor dostanú aj zvedavé otázky vašich detí. Vstupenky je taktiež potrebné rezervovať vopred na telefónnom čísle 041/564 32 00. Nafukovacia kupola má maximálnu kapacitu 25 osôb.
 

So Zvieratkami o vesmíre

Zvieratká v tráve na pozadí oblohy a obrázkov planét slnečnej sústavy.

Ježko, zajac, krtko a sova sú štyria kamaráti, ktorí sa zišli na okraji lesa, aby preskúmali hvezdársku základňu. Všetko je pre nich nové, nikdy nič podobné nevideli, a keď uvidia štartovať raketu, sú z toho úplne „paf“. Nikto netuší, o čo by mohlo ísť, a tak vymýšľajú jeden bláznivý nápad za druhým. A snáď by sa tam dohadovali dodnes, keby nestretli šikovného myšiaka, ktorý im všetko vysvetlí. A pretože myšiak strávil celý život medzi vedcami na hvezdárskej základni, vie toho o vesmíre naozaj veľa.
Premietame denne od pondelka 19. 2. do piatku 23. 2. o 16:00.

 

Polaris

James a Vladimír sledujú štart rakety Polaris.

Dobrodružný príbeh dvoch kamarátov, tučniaka Jamesa, ktorý cestuje z južného pólu, a polárneho medveďa Vladimíra žijúceho na severnom póle, z ktorých sa hneď po stretnutí stanú priatelia. Spoločne rybárčia, pozorujú hviezdy a premýšľajú, prečo je noc na póloch taká dlhá. Aby túto záhadu vylúštili, vydajú sa na expedíciu k planétam Mars a Saturn, kde pátrajú po príčinách striedania dňa a noci, ročných období a polárnych nocí. Ich veľkolepá výprava sa však nezaobíde bez riadnej prípravy na dlhý let do vesmíru a menších vesmírnych komplikácií, ktoré musia vyriešiť. 
Premietame denne od pondelka 19. 2. do piatku 23. 2. o 17:00 hod.
 
Tešíme sa na vašu návštevu, či už si vyberiete romantiku pod skutočnou hviezdnou oblohou, alebo dobrodružstvo pod umelou oblohou nášho planetária!
 
Krajská hvezdáreň v Žiline
 
Tlačová správa Jarné prázdniny pod hviezdami 
 
 
Plagát k podujatiu "Jarné prázdniny pod hviezdami"