Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň hvezdární a planetárií (2024)
Pri príležitosti osláv Dňa hvezdární a planetárií Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila prehliadky svojich pracovísk spojené s pozorovaním objektov dennej i nočnej oblohy. 
 
V sobotu 16. marca 2024 o 13:00 a následne o 15:00 bude v areáli pozorovateľne na Malom diele v Žiline pre návštevníkov pripravené pozorovanie Slnka prostredníctvom ďalekohľadov, či už refraktorom umiestneným pod odsuvnou strechou, alebo pomocou špeciálneho prenosného ďalekohľadu určeného na pozorovanie slnečnej chromosféry. Večerné podujatie so začiatkom o 18:30 bude zahŕňať pozorovanie objektov hviezdnej oblohy, predovšetkým Mesiaca a jasnej planéty Jupiter, ako aj premietanie filmu pod holým nebom. Návštevníci si zároveň budú môcť prezrieť stálu výstavu o Mesiaci a k dispozícii bude tiež svietiaci nafukovací model našej prirodzenej družice. V prípade nepriaznivého počasia sa, žiaľ, podujatie nebude realizovať.
 
V nedeľu 17. marca 2024 budeme v oslavách pokračovať v  Kysuckom Novom Meste. V priestoroch Kysuckej hvezdárne sa o 13:00 a nato o 15:00 uskutočnia komentované prehliadky spojené s pozorovaním Slnka. O 18:30 návštevníkom sprostredkujeme detailný pohľad na najzaujímavejšie telesá večernej oblohy. Aj nedeľný program bude obohatený o premietanie filmu či výstavu inštalovanú v areáli hvezdárne. Pozorovanie bude, prirodzene, opäť závisieť od priaznivého počasia, ale v prípade, že nebude ideálne, máme pre vás v Kysuckej hvezdárni pripravený pútavý náhradný program.
 

Počet návštevníkov pre obe podujatia je obmedzený, záujemcovia si preto musia zarezervovať miesta na prehliadku vopred a výlučne telefonicky. Na sobotné pozorovanie v Žiline sa objednajte na čísle 041/564 32 00, na nedeľný program v Kysuckej hvezdárni na 041/421 29 46.

 
Tešíme sa na vás a veríme, že počasie nám bude konečne naklonené.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline