Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Detský úsmev (2009)

Pekné májové a júnové počasie sme využili na realizáciu podujatí pre našich najmenších návštevníkov. Podujatia s názvom "Detský úsmev" sú určené pre deti predškolského veku.

Možno si poviete, že čo už môžu mať za vedomosti z astronómie takéto malé deti. Naše skúsenosti z práce s týmito deťmi sú však veľmi pozitívne. Predovšetkým deti získavajú množstvo informácií od svojich vychovávateliek v škôlke, od rodičov, mnohé z nich už lúskajú popularizačné knihy o astronómii, sledujú televíziu.
Podujatia, ktoré realizujeme buď u nás na hvezdárni, alebo priamo na školách, nemajú za cieľ od malička vychovávať z detí astronómov, ale oboznámiť ich s prvými informáciami o svete, ktorý nás obklopuje. Program je založený na prerozprávaní nejakej im známej rozprávky do rozprávky "astronomickej". Deti sa dozvedia informácie o Zemi, na ktorej žijeme, o Slnku, ktoré nám dáva život, o Mesiaci ale aj takých telesách, ako sú kométy a planéty.
Súčasťou podujatia sú pozorovania pomocou prenosných astronomických ďalekohľadov ale aj rôzne hry nejakým spôsobom súvisiacich s vesmírom ("hod Saturnovým prstencom", "beh po Mesiaci", "dobíjanie Marsu"...). Naše návštevy na školách sú často dopĺňané animačnými programami, ktoré pre deti pripravujú ich učiteľky (maľovanie obrázkov s vesmírnou tematikou, modelovanie rakiet alebo ďalekohľadov...).

MŠ Kamence, Kysucké Nové Mesto

MŠ Rudina

MŠ Mojšova Lúčka