Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
O nás

Krajská hvezdáreň v Žiline, ktorej zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj,  plní dve základné úlohy:

  • popularizuje astronómiu a prírodné a technické vedy rôznymi formami kultúrno - výchovných podujatí pre širokú verejnosť,
  • vykonáva odborno - pozorovateľskú činnosť v oblasti astronómie a publikuje jej výsledky v odbornej tlači.

Jej činnosť vychádza legislatívne zo Zákona o osvetovej činnosti (č. 61/2000 Z.z.), ktorý ju definuje ako špecializované osvetové zariadenie.

Organizácia je v 100 percentnom majetkovom podiele ŽSK.

Hlavným cieľom činnosti hvezdárne je formovanie vedeckého poznania, rozvíjanie pozitívneho vzťahu k prírode, zvyšovanie všeobecného, odborného a kultúrneho povedomia občanov, predovšetkým detí a mládeže.

 

 


Hvezdáreň sprostredkováva pre návštevníkov svojich podujatí najnovšie objavy a poznatky astronómie, oboznamuje ich s jej miestom v kontexte vedeckého a humanitného pokroku a jej úlohou ako hraničnej vedy spájať filozofiu a vedu do jedného celku. Umožňuje návštevníkom priamo sa zúčastňovať pozorovaní vesmírnych úkazov a objektov a astronómom - amatérom aj zapájať sa do tvorby vedeckého poznania. Svojou odborno – pozorovateľskou činnosťou prispieva k získavaniu poznatkov o vesmíre.

Kultúrno – výchovná a popularizačno – vzdelávacia činnosť hvezdárne presahuje hranice kraja, odborno – pozorovateľská činnosť je naviazaná na medzinárodné odborné programy a inštitúcie.

Hlavné aktivity (pre verejnosť):

  • Podujatia pre všetky typy škôl (prednášky, besedy, multimediálne programy, premietanie filmov, vzdelávacie semináre pre pedagógov, exkurzie na iné astronomické zariadenia).
  • Pozorovanie hviezdnej oblohy (každý piatok), pozorovania mimoriadnych úkazov a objektov.
  • Súťaže s regionálnou a nadregionálnou pôsobnosťou (Astrostop, Vesmír očami detí, Čo vieš o hviezdach ?, Tajomný vesmír...).
  • Podujatia pre talentované deti a mládež (krúžková činnosť, letné tábory, sústredenia, pozorovacie expedície a praktiká). Pre astronomicky vyspelých stredoškolákov sú organizované rôzne pozorovacie a vzdelávacie praktiká.
  • Výstavy (Vesmír očami detí, Čaro vesmíru, Slnečná sústava, Kozmológia, Meteorológia, Prvý a posledný. Slnko, Zem, Mesiac, Kozmonautika v službách astronómie...) a mimoriadne podujatia (semináre, praktiká, MDD...).
  • Hvezdáreň vykonáva tiež poradenskú, konzultačnú a publikačnú činnosť v oblasti astronómie a príbuzných vied. Sústreďuje sa na astronomické a prírodovedné krúžky, astronómov amatérov, riešiteľov SOČ a diplomových prác, spolupracuje s odbormi školstva a kultúry v kraji.

 

Významná organizačná zmena

Na základe uznesenia Zastupiteľstva ŽSK č.12/18 sa dňom 31.12.2012 zrušila Považská hvezdáreň v Žiline, Horný val č.20, Žilina – bez likvidácie, zlúčením s Kysuckou hvezdárňou v Kysuckom Novom Meste, Dolinský potok 1278, Kysucké Nové Mesto. 
Od 1.1.2013 sa zmenil názov Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste na Krajská hvezdáreň v Žiline. V rámci Krajskej hvezdárne pôsobia od 1.1.2013 odborné pracoviská: Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste, Pozorovateľňa na Malom diele v Žiline a priestory Makovického domu, spravovaného Krajským kultúrnym strediskom v Žiline.

 

Zmluvy, objednávky a faktúry          Ochrana osobných údajov          Návštevný poriadok Krajskej hvezdárne v Žiline